SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Release. Rethink. Refocus on Mental Health

Περισσότεροι από 4.000 δρομείς, συμπεριλαμβανομένων αθλητών Special Olympics και ατόμων με αναπηρία, έτρεξαν στις 22 Ιουνίου στις διαδρομές των 10 χλμ., των 5 χλμ. και του 1 χλμ. του SNF Nostos Run για καλό σκοπό αλλά και για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ο αγώνας, υπό τη διοργανωτική επίβλεψη της ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος, συγκέντρωσε €32.452 για τον Ιωνά και το Κινητικό Εργαστήρι, δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς οι οποίοι έχουν αποστολή την ενίσχυση της κινητικής κατάστασης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) μέσω προγραμμάτων αγωνιστικού και θεραπευτικού χαρακτήρα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό laser show και πάρτι με τους Λατέρνατιβ στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.
 

 

*Λίγα λόγια για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς 

Ιωνάς
Ο Σύλλογος “Ιωνάς” ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την αποκατάσταση και βελτίωση της κινητικής κατάστασης ανθρώπων με αναπηρίες, καθώς και την προετοιμασία για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις. Βασικό μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού αποτελεί η θεραπευτική εκγύμναση στο υγρό στοιχείο (υδροθεραπεία). Αριθμεί περίπου 150 παιδιά στο πρόγραμμα της υδροθεραπείας, και 25 εν ενεργεία αθλητές που συμμετέχουν τόσο σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, όσο και σε Διεθνείς Οργανώσεις, όπως οι Παραολυμπιακοί και Ευρωπαϊκοί Αγώνες.

Ο “Ιωνάς” δραστηριοποιείται κυρίως στα αθλήματα της κολύμβησης, του στίβου, της ποδηλασίας, του τριάθλου και του goalball που απευθύνεται σε αθλητές με οπτική αναπηρία. Ταυτόχρονα, δίνεται μεγάλη έμφαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με αναπηρία, κινητικά και νευρολογικά σύνδρομα, τα οποία από τα πρώτα έτη της ζωής τους ενδυναμώνονται με τη θεραπευτική υδροθεραπεία. Ο “Ιωνάς” δεν απευθύνεται μόνο σε αθλητές, αλλά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από βρέφη 6 μηνών μέχρι ηλικιωμένους. Οι αθλητές του αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όλοι είμαστε ίσοι, όλοι είμαστε διαφορετικοί, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες.

Η συνεισφορά των δρομέων του SNF Nostos Run θα συμβάλλει στην αγορά ειδικών ποδηλάτων και χειρήλατων για την εκγύμναση των αθλητών του Συλλόγου.

Κινητικό Εργαστήρι
Ο Σύλλογος προσαρμοσμένης άσκησης και αναψυχής “Κινητικό Εργαστήρι” είναι ένας αθλητικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Ηλιούπολη Αττικής. Ιδρύθηκε το 2012 ως αποτέλεσμα συνεργασίας μιας ομάδας επιστημόνων με ειδίκευση στο πεδίο της προσαρμοσμένης κινητικής αγωγής, και κοινωνικά ευαίσθητων πολιτών. Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τις οικογένειές τους, στοχεύοντας στην κοινωνική τους ένταξη μέσα από προγράμματα αθλητισμού και αναψυχής.

Παράλληλα, ο σύλλογος εργάζεται σταθερά για την εξάλειψη των στερεοτύπων που αφορούν την αναπηρία, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον αθλητισμό.  Παρέχει ειδικά σχεδιασμένα μαθήματα φυσικής αγωγής που σκοπό έχουν να ενισχύσουν σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά νέους και παιδιά με αναπηρίες. Δημιουργεί προγράμματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομαδικά παιχνίδια και αθλοπαιδιές, μουσικοκινητικές δράσεις, εξορμήσεις στη φύση και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού. Αποτελεί μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ) και συμμετέχει στα εθνικά πρωταθλήματα.

Η συνεισφορά των δρομέων του SNF Nostos Run θα συμβάλλει στην ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικής ένταξης “Sports & Diversity" στο οποίο παιδιά και νέοι, με και χωρίς αναπηρία, συμμετέχουν σε κοινές αθλητικές δράσεις, καθώς και στην προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού.

# # #

Η κατάθεση των χρημάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά και μόνο (πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας) μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση & Πρόοδος», η οποία έχει τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα. Στη συνέχεια, το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα επιμεριστεί και διατεθεί ισομερώς ως δωρεά στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Ιωνάς και Κινητικό Εργαστήρι.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι φιλανθρωπικός οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Tο ΙΣΝ δεν δέχεται δωρεές από ιδιώτες, εταιρείες ή άλλου είδους οργανισμούς.

O αγώνας SNF Nostos Run πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που καλύπτει όλα τα έξοδα παραγωγής, στο πλαίσιο του SNF Nostos. Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η ΑMKE Αναγέννηση & Πρόοδος υπό την επιστημονική επίβλεψη του Sports Excellence - Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο αγώνας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

# # #

Δείτε φωτογραφίες από τον αγώνα SNF Nostos 2023 Run!