SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Μουσική

Balthazar

Σύγχρονη Μουσική 

25 Ιουνίου 2019, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

Balthazar

Στη στιγμή της ιδανικής ωριμότητας, τόσο φωνητικά όσο και δημιουργικά, οι Balthazar έρχονται στο Summer Nostos Festival, εν μέσω της μεγάλης τους περιοδείας στην Ευρώπη, και με το νέο άλμπουμ τους Fever να κεντρίζει το ενδιαφέρον των κριτικών. Ουσιαστικά επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής, απουσίας, περισυλλογής, αλλά και προσωπικής αναζήτησης των μελών της μπάντας, που σε αυτό το διάστημα έκανε ο καθένας δικά του, ανεξάρτητα βήματα στην καριέρα του. Η βέλγικη μπάντα δημιουργήθηκε το 2004 όταν ακόμα βρίσκονταν στην εφηβεία τα τρία ιδρυτικά μέλη της και κέρδισε αμέσως σημαντικές διακρίσεις και μουσικούς διαγωνισμούς. Ακολούθησε μια φρενήρης πορεία την οποία κάποια στιγμή ένιωσαν την ανάγκη να διακόψουν για λίγο.

Οι ίδιοι λένε ότι τα δύο πρώτα άλμπουμ τους (Applause και Rats) προήλθαν από το μυαλό και το τρίτο (Thin Walls) από τα σωθικά τους. Tώρα είναι η σειρά του Fever που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου, το οποίο «ξεκάθαρα προέρχεται από τους γοφούς», όπως λένε γελώντας προκειμένου να περιγράψουν τη φινετσάτη ποιότητα των ρυθμών και της μουσικότητας που το χαρακτηρίζουν. Με αυτό το άλμπουμ αφήνουν πίσω τους τη μελαγχολία που διαπερνούσε σημαντικό μέρος των προηγούμενων τραγουδιών τους χωρίς να χάνουν στο παραμικρό την ικανότητα να δημιουργούν στιβαρές μελωδίες.

Ο ένας από τους δύο frontmen της μπάντας Maarten Devoldere, γνωστός και από το duo Warhaus -που είναι απολύτως προσωπικό του πρότζεκτ, και το οποίο αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό έχοντας κάνει δυο εμφανίσεις στη χώρα μας- εξηγεί ότι δεν ονόμασαν τυχαία Fever το νέο άλμπουμ. «Όταν το γράφαμε νιώθαμε κυριολεκτικά τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Είναι ζεστό, με southern ήχο και σαφή αίσθηση… grooviness». Στη μπάντα συμμετέχουν επίσης ο δεύτερος frontman Jinte Deprez, και οι Simon Casier, Michiel Balcaen και Tijs Delbek. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι το Fever χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, σε παρακινεί να χορέψεις και για αυτό είναι ιδανικό για τις συναυλίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός πως η μπάντα ήταν ανενεργή για τέσσερα χρόνια, η επιστροφή της την οδήγησε σε περισσότερες συναυλίες και κυρίως σε σημαντικότερους και μεγαλύτερους χώρους από ποτέ πριν. Προφανώς, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά έλειψε στο κοινό της. Με αυτή τη δυναμική έρχεται και στο Summer Nostos Festival, φυσικά. «Ίσως όλα τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαμε ο ένας τον άλλο δεδομένο. Όταν δουλέψαμε μόνοι μας συνειδητοποιήσαμε πόσο πολύτιμη είναι η μπάντα για εμάς. Νιώθουμε ευγνώμονες που έχουμε ο ένας τον άλλο».