SNF Nostos

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

SNF Nostos Conference

Το θέμα της ψυχικής υγείας αποτελεί ένα ιδιαίτερο και πολυδιάστατο ζήτημα που σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να το εξαντλήσουμε στις δύο ημέρες του συνεδρίου. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να θίξουμε πλήθος σημαντικών ζητημάτων, ιδωμένων από πολλές, διαφορετικές οπτικές. Να θίξουμε ζητήματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα ή σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας και, ταυτόχρονα, να αναδείξουμε λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό θέματα που απασχολούν πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Πρόθεσή μας είναι, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development), αλλά και με τη βοήθεια μιας επιτροπής που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο (SNF Nostos Youth Advisory Committee) να εξετάσουμε την ψυχική υγεία όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά και κατανοητά για όλους, στις 22 και 23 Ιουνίου. Σε αυτές τις συζητήσεις, με τη συνεργασία επιστημόνων και ειδικών από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, θέλουμε να είμαστε όλοι όχι απλά θεατές αλλά ενεργοί συνομιλητές. Θέλουμε να ακουστεί κάθε ερώτημα, κάθε άποψη, κάθε αντίρρηση, κάθε φωνή.

Αναλυτικότερα, στο SNF Nostos Conference θα ξεκινήσουμε εστιάζοντας στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, ακούγοντας από τους ίδιους τους νέους τα ζητήματα που τους απασχολούν και αντιμετωπίζουν. Με τη συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο, θα συζητήσουμε ευρήματα της πολυσχιδούς έρευνας της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων*, που υλοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, η οποία προσεγγίζει έναν συνολικό προϋπολογισμό άνω των $750 εκατομμυρίων. Εξετάζοντας παραδείγματα από προσπάθειες της Πρωτοβουλίας για την Υγεία στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά και ευρύτερα από φορείς ανά τον κόσμο, θα συζητήσουμε, επίσης, τρόπους και πρακτικές για την ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας για όλους, καθώς και για ευρύτερη ευαισθητοποίηση.

Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, για θέματα όπως τη βαθιά επίδραση της τεχνολογίας και τον ρόλο των video games στην ψυχική υγεία, την κανονικοποίηση της βίας και την επίδρασή της στα παιδιά, την επιδημία της μοναξιάς και τις συνέπειές της, την επίδραση της ψυχικής υγείας στην οικονομία μετά την πανδημία αλλά και την ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία. Επίσης, θα μιλήσουμε για το ψυχικό τραύμα σε γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα trafficking, την ανάπτυξη νέων, υποσχόμενων θεραπειών και παραδείγματα για την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε αυτές, τον ρόλο της μουσικής, τη μακρά διαδρομή ενός νεαρού τρανς ατόμου προς τη φυλομετάβαση και την αποδοχή της νέας τους ταυτότητας από τον κοινωνικό του περίγυρο, και πολλά άλλα.

*Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων υλοποιείται σε συνεργασία με το Child Mind Institute στη Νέα Υόρκη και φορείς και επαγγελματίες του εθνικού συστήματος υγείας, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Οι εγγραφές για το SNF Nostos Conference θα ανοίξουν στις 15 Φεβρουαρίου.

*Επιβεβαιωμένοι και προσκεκλημένοι ομιλητές/τριες του SNF Nostos Conference 2023 (μέχρι τις 18/01/2023)

Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής, Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zürich) (προσκεκλημένη)

Louisa Benton
, Εκτελεστική Διευθύντρια, Hope for Depression Research Foundation (προσκεκλημένη)

Ruth Faden, Ιδρύτρια, Ινστιτούτο Βιοηθικής Berman του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (προσκεκλημένη)

Cornelia Griggs, Παιδοχειρουργός και εκπαιδεύτρια χειρουργικής στο Massachusetts General Hospital (MGH), Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο MGH Center for Gun Violence Prevention (επιβεβαιωμένη)

Nicole Hockley, Συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Sandy Hook Promise (επιβεβαιωμένη)

David Hogg, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, March For Our Lives (επιβεβαιωμένος)

Harold Koplewicz, Ιδρυτικός Πρόεδρος και Ιατρικός Διευθυντής Child Mind Institute (CMI) (επιβεβαιωμένος)

Αναστασία Κουμούλα-Ζαφειροπούλου, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Συντονίστρια και Επιστημονική Σύμβουλος, SNF-CMI Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (επιβεβαιωμένη)

Sunitha Krishnan, Γενική Διευθύντρια και Συν-ιδρύτρια, Prajwala (επιβεβαιωμένη)

Steven Kushner, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Irving Medical Center του Πανεπιστημίου Columbia, και New York State Psychiatric Institute (επιβεβαιωμένος)

John MacPhee, Διευθύνων Σύμβουλος, Ίδρυμα Jed (επιβεβαιωμένος)

Sander Markx, Διευθυντής Ψυχιατρικής Ακριβείας, Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Columbia (επιβεβαιωμένος)

Michelle Miller, Διευθύντρια Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας, National Children’s Alliance (επιβεβαιωμένη)

Fred Muench, Πρόεδρος, Partnership to End Addiction (προσκεκλημένος)

Mike Niconchuk, Διευθυντής Προγράμματος Trauma & Violent Conflict, Beyond Conflict (επιβεβαιωμένος)

Olayinka Olusola Omigbodun,  Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νιγηρίας, Ακαδημία Ιατρικής Νιγηρίας, Ιατρική Σχολή Δυτικής Αφρικής, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο του Ibadan, Σύμβουλος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Πανεπιστημιακό Κολλεγιακό Νοσοκομείο, Ibadan Νιγηρίας (επιβεβαιωμένη)

Luis Augusto Paim Rohde, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Federal University of Rio Grande do Sul – Brazil, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων και συναφών Επαγγελμάτων (προσκεκλημένος)

Amanda Ryan-Smith, Chief Development Officer, The Trevor Project (επιβεβαιωμένη)

Giovanni Abrahão Salum, Διευθυντής Προγράμματος, SNF-CMI Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Child Mind Institute (CMI) (επιβεβαιωμένος)

Timothy Shriver, Πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics International (επιβεβαιωμένος)

Madeline Singas, Αναπληρωτής Δικαστής, Εφετείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (προσκεκλημένη)

Jeremy Sugarman, Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικής, Καθηγητής Βιοηθικής και Ιατρικής στην Έδρα Harvey M. Meyerhoff (προσκεκλημένος)

Van Yu, Επικεφαλής Ιατρός, Center for Urban Community Services (προσκεκλημένος)