SNF Nostos

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ομιλίες

Η Ψυχική υγεία και η πρώιμη παρέμβαση στην καρδιά της Πρωτοβουλίας της Υγείας ΙΣΝ

Πέμπτη 23 Ιουνίου, 12:00, Υποδοχή ΕΒΕ

Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΙΣΝ
Harold Koplewicz, Ιδρυτικός Πρόεδρος και Ιατρικός Επικεφαλής, Child Mind Institute (CMI)
Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας
Giovanni Salum, Διευθυντής, Πρόγραμμα ΙΣΝ-CMI για την Ψυχική Υγεία των Νέων
Ασπασία Σερντάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων
Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μαρία Μπάστα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Γιώργος Μόσχος, Νομικός, πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη / Συνήγορος του Παιδιού

 

 

Η βελτίωση στην πρόσβαση, την ποιότητα και την ισότητα στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά κι εφήβους αποτελεί την καρδιά της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Child Mind Institute με έδρα τις ΗΠΑ και ένα δίκτυο Ελλήνων επαγγελματιών, με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική φροντίδα παιδιών.

«Εάν ο κορονοϊός έχει κάνει κάτι καλό,, είναι ότι έχει αφαιρέσει το στίγμα της ψυχικής υγείας. Παλιότερα δεν θα αισθανόμασταν άνετα να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Harold Koplewicz, Ιδρυτής και Ιατρικός Επικεφαλής του Child Mind Institute, συγχαίροντας προσωπικά τον Ανδρέα Δρακόπουλο και το ΙΣΝ για την Πρωτοβουλία καθώς κι όλο το δίκτυο συνεργατών, αναφέροντας ότι «τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε συνεργαστεί στενά με κάποιους από τους καλυτέρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που είναι Έλληνες» και συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ είναι ένα υπόδειγμα για κάθε χώρα της Ευρώπης και ενδεχομένως του κόσμου».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, εξέφρασε τη χαρά της που παρακολουθεί την εκδήλωση αυτή, τονίζοντας τη στενή συνεργασία του ΙΣΝ με το Υπουργείο τα τελευταία 4 χρόνια. Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο 5ετες πρόγραμμα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και τους βασικούς πυλώνες σημείωσε ότι «η πανδημία μάς έδειξε ότι για να επιτύχουμε το όραμά μας πρέπει να υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα αλλά και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πρέπει να αναπτύξουμε πολιτικές που θα προάγουν τα συστήματα υγείας».

Ο Giovanni Salum, Διευθυντής στο Πρόγραμμα ΙΣΝ-CMI για την Ψυχική Υγεία των Νέων, παρέθεσε κάποια ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι σε όλον τον κόσμο. Για την Ελλάδα, συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι ψυχιατρικές ασθένειες επηρεάζουν περισσότερο τη ζωή των μαθητών.

Αφού ανέλυσε τους στόχους του προγράμματος έδωσε τον λόγο σε όλους τους Έλληνες συνεργάτες, σημειώνοντας ότι «μάθαμε πάρα πολλά από την αλληλεπίδραση με όλους αυτούς τους επαγγελματίες».
Αρχικά ο λόγος δόθηκε στην Ασπασία Σερντάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η οποία παρατήρησε ότι τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την τεχνογνωσία και χωρίς τις συνεργασίες, την ανταλλαγή απόψεων και την αρωγή της πολιτείας. «Πρέπει να χαρτογραφηθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα μας για την παιδοψυχιατρική και μάλιστα αυτή η ανάλυση να γίνει μέσα από τους ειδικούς ψυχικής υγείας αλλά και τους ωφελούμενους».

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στα εμπόδια μεταξύ των οποίων είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών κι εφήβων που αναπόφευκτα οδηγεί σε μεγάλες λίστες αναμονής για την αξιολόγηση. «Η πανδημία άλλαξε τη ζωή παιδιών κι ενήλικων αλλά δεν επηρεάστηκαν όλα με τον ίδιο τρόπο και την ίδια βαρύτητα. Ειδικά τα πιο ευάλωτα παιδιά αντιμετώπισαν περισσότερα προβλήματα» τονίζοντας την ανάγκη να εστιάσουμε σ’ αυτούς τους πληθυσμούς.
Από την πλευρά της, η Μαρία Μπάστα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν όσοι ασκούν την ιατρική στην Κρήτη και ειδικά την ψυχιατρική αφού πρέπει να καλύψουν έναν πληθυσμό 600.000 ανθρώπων και ουσιαστικά όλο το νότιο Αιγαίο. Η εν μέρει ένδεια των κατάλληλων παιδοψυχιατρικών παροχών, το πρόβλημα της προσβασιμότητας από την ορεινή Κρήτη και η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στις κύριες πόλεις είναι μερικά από τα «προβλήματα που αποτελούν μια πρόκληση γι’ αυτό το πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι φιλόδοξο σχέδιο αλλά είμαστε αισιόδοξοι!» κατέληξε.

Η Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων σημείωσε ότι «είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για εκπαίδευση ειδικών θεραπευτών με κριτήρια υψηλής ποιότητας».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Γιώργο Μόσχο, Νομικό, πρώην Βοηθό Συνήγορου του Πολίτη / Συνήγορου του Παιδιού. Ο κ. Μόσχος τόνισε ότι «πρέπει να ακούμε συστηματικά τα παιδιά. Να τους δώσουμε ρόλο στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών».

 

 

Ομιλητές