SNF Nostos

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ομιλίες

Ενισχύοντας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και βελτιώνοντας την υγειονομική φροντίδα

Πέμπτη 23 Ιουνίου, 11:30, Υποδοχή ΕΒΕ

Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΙΣΝ
Άννα Μαριόλα, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια του Κέντρου Συντονισμού Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
Σοφία Κουκουράκη, Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής, Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΠΑΓΝΗ
Παναγιώτης Κουλουβάρης, Επίκουρος Καθηγητής, Α’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», Σύμβουλος Υγείας ΙΣΝ
Παύλος Μυριανθεύς, Καθηγητής Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιωάννης Φαρόπουλος, Project Manager, Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων
Sarah Szanton, Πρύτανης, Καθηγήτρια Patricia M. Davidson Health Equity and Social Justice, Σχολή Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins
Betsy McCaughey, Πρόεδρος, Επιτροπή για τη Μείωση Θανάτων από Λοιμώξεις

 

 

Εκπαιδευμένο και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, κατάρτιση για την αντιμετώπιση του πολυτραυματία, πρόληψη και αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καλά στελεχωμένες υποδομές με νοσηλευτικό προσωπικό είναι οι άξονες της ενίσχυσης εργαζομένων και υγειονομικής φροντίδας.

Αρτιότερα εκπαιδευμένο προσωπικό, περισσότερο ενισχυμένο προσωπικό. Aυτό ήταν το κοινό μήνυμα που διέτρεξε όλες τις τοποθετήσεις σχετικά με την ενίσχυση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
Μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες, ο Δημήτρης Πύρρος και η Άννα Μαριόλα αφηγήθηκαν την αεροδιακομιδή ενός 11χρονου παιδιού, από το νοσοκομείο Ζακύνθου στο Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», για τις ανάγκες επανασυγκόλλησης του χεριού του, καθώς και μιας Ελληνίδας, από το Ανόβερο της Γερμανίας στην Ελευσίνα, μέσα σε τρεις ώρες. «Οι αεροδιακομιδές δεν είναι από μηχανής Θεός –τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχουν οι άνθρωποι στο σημείο για την προνοσοκομειακή φροντίδα. Οι γιατροί που εκπαιδεύουμε χάρη στη δωρεά, που εντάσσεται στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κατάφεραν και έκαναν διασωστικές ενέργειες που είχαν μάθει πριν από μόλις μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΙΣΝ.

Με τη σειρά τους, ο Παναγιώτης Κουλουβάρης και ο Παύλος Μυριανθεύς αναφέρθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές ιατρικής «Εκπαίδευση στο Τραύμα» και στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νοσηλευτικό προσωπικό υπό τον τίτλο «Advance Trauma Care for Nurses» αντίστοιχα, επισημαίνοντας αμφότεροι, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, τη μεγάλη αξία της κατάρτισης όσων ασχολούνται με τη φροντίδα του πολυτραυματία.

Αντίστοιχα, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων για το νοσηλευτικό προσωπικό, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Φαρόπουλος πριν μιλήσει για τους υπόλοιπους πυλώνες δράσης του Κέντρου –την ανάπτυξη βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των λοιμώξεων, τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν ως απόρροια της παρακολούθησης και την πρόσληψη ειδικού νοσηλευτικού προσωπικού-. «Για πρώτη φορά, όσοι ασχολούνται σε αυτή τη χώρα με την πρόληψη λοιμώξεων έχουν ενώσει δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν τη σιωπηρή πανδημία», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, για την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων, υπερθεμάτισε η Betsy McCaughey: «Ο νούμερο ένας προβλεπτικός παράγοντας για το ποιοι ασθενείς μπορεί να καταλήξουν από λοιμώξεις στο νοσοκομείο είναι η κλίνη και το δωμάτιο όπου τοποθετείται ο ασθενής», με το ρίσκο να αυξάνεται δραματικά σε περίπτωση τοποθέτησης σε κλίνη όπου ο προηγούμενος ασθενής είχε λοίμωξη. Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει λόγω ανεπαρκούς καθαριότητας, που με τη σειρά της εν πολλοίς οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού.

Τον κύκλο ομιλιών έκλεισε η Sarah Szanton, εξυμνώντας τον ρόλο της νοσηλευτικής στην υγεία και στη φροντίδα η οποία, όπως είπε, δεν λαμβάνει χώρα μόνο στο νοσοκομείο αλλά και στις φυλακές, στην κοινότητα, στα σχολεία, κάτω από τις γέφυρες με τους αστέγους. «Στο Johns Hopkins έχουμε επαγγελματίες από άλλους χώρους που έγιναν νοσηλευτές. Έχουμε δικηγόρους που έγιναν νοσηλευτές», είπε, μιλώντας για τη σημασία της εμπλοκής περισσότερων ανθρώπων προκειμένου να καλυφθεί το κενό, και κατέληξε απευθυνόμενη στο κοινό: «Θα ήθελα να πείσω όλους τους ανθρώπους εδώ να γίνουν νοσηλευτές».

 

 

Ομιλητές