SNF Nostos

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ομιλίες

Εναρκτήρια ομιλία

Πέμπτη 23 Ιουνίου, 09:00, Υποδοχή ΕΒΕ

Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτόν τον πολωμένο κόσμο στον οποίο ζούμε, o οποίος είναι σύνθετος, χρειαζόμαστε όλη την υγεία, που μπορούμε να έχουμε». Με αυτήν τη φράση, ο Πρόεδρος του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, έδωσε το στίγμα του διήμερου SNF Nostos, που αυτή τη χρονιά είναι αφιερωμένο στην Υγεία.

Ανοίγοντας τo SNF Nostos Conference, σημείωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο οι κρίσεις είναι ακόμη πιο αλληλένδετες και πως από μόνοι τους ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να επιβιώσουν και να ευημερήσουν οι κοινωνίες.

«Υπάρχει ανάγκη για μια κοινωνία πρόνοιας όπου όλα τα μέλη, και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμβάλουν για τη δημιουργία μίας υγειούς κοινωνίας, που θα υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι στις προκλήσεις οι οποίες είναι πολλές και σύνθετες. Όλα τα μέρη πρέπει να συμβάλουν για μια κοινωνία, η οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις δυσκολίες».

Στο γεμάτο αμφιθέατρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), ο Ανδρέας Δρακόπουλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν το φετινό SNF Nostos. Τόνισε πως πρέπει να θυμόμαστε τις ρίζες μας πριν κάνουμε βήματα μπροστά και πέρασε σε μία μικρή αναδρομή όλων όσων έχουν γίνει στα δέκα προηγούμενα SNF Nostos Conference. Μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 2012 στην καρδιά της κρίσης.

Κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα SNF Nostos Conference, θύμισε πως το 2015 μιλήσαμε για τη βιωσιμότητα, κάτι που εκτείνεται πέρα από τα περιβαλλοντικά θέματα. Το 2017 ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και παραδόθηκε στο Κράτος στον ελληνικό λαό, ήταν η χρονιά που ξεκίνησε το ΙΣΝ το επόμενο βήμα, την Πρωτοβουλία για την Υγεία, που αποτελεί και το επίκεντρο του SNF Nostos 2022. Το 2018 μιλήσαμε για την Πρωτοβουλία του SNF AGORA στο Johns Hopkins, μια δωρεά ύψους $150 εκατομμύριων. Το 2019 αγγίξαμε τη σημασία του νέου Power cloud. Το 2020 χρονιά Covid, κάναμε ένα υβριδικό συνέδριο και μιλήσαμε για την ψυχική υγεία, ένα θέμα ταμπού για πολλούς, αλλά ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα στα επόμενα χρόνια.

Αυτή η αναδρομή έγινε για να δείξει, όπως είπε, ότι ακόμη και αν πήγαμε πίσω μια δεκαετία μιλάμε για τα ίδια ζητήματα, βασικά ζητήματα, εάν η πόλωση, ήταν πρόβλημα προ δεκαετίας, στις μέρες μας είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί το φετινό SNF Nostos, όλους όσοι καθημερινά αγωνίζονται για την Πρωτοβουλία για την Υγεία, αλλά και το Johns Hopkins που τα τελευταία 25 χρόνια τιμά όχι μόνο το ΙΣΝ αλλά και την Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία των δύο οργανισμών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο SNF Nostos Υouth Advisory Committee, χαρακτηρίζοντας τους μια ομάδα μελλοντικών ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο που παρακολουθούν το SNF Nostos Conference και θα μιλήσουν για τα σχέδια και τις σκέψεις τους, προτρέποντας μας να τους ακούσουμε, καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε από τους νέους και αυτοί από εμάς, αλλά εδώ μιλάμε για τη δική τους ζωή και το δικό τους μέλλον.

Ειδική αναφορά έκανε και στο SNF Nostos Pop-Up Radio με νέους δημοσιογράφους μέχρι 25 ετών από τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, τη Νότια Αφρική και την Ελλάδα. Κάτι που κατέστη δυνατό, μέσω του Children’s Radio Foundation σε συνεργασία με το Ράδιο Πάντειον.

Τέλος, έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία του με μια αναφορά στην έκθεση «Μια Διαδραστική Παγκόσμια Εμπειρία με Δεδομένα Υγείας» του Johns Hopkins, τονίζοντας πως πιστεύουμε στα γεγονότα, στα δεδομένα, ειδικά όταν πρόκειται για τον τομέα της υγείας. Πρέπει πάντα να μην υπάρχουν διακρίσεις μέσα από αυτά τα δεδομένα και τόνισε την ανάγκη για δημόσια προσβάσιμα δεδομένα.


Ομιλητές