SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Ζήσε την εμπειρία της υποστηρικτικής τεχνολογίας που αλλάζει ζωές

23-24/06,

Ζήσε την εμπειρία της υποστηρικτικής τεχνολογίας που αλλάζει ζωές

Μπορείς να φανταστείς να οδηγείς ένα ψηφιακό όχημα μόνο με τη σκέψη σου; Πώς θα σου φαινόταν να φορούσες έναν ρομποτικό εξωσκελετό που θα μπορούσε να ενισχύσει τη δύναμή σου στις καθημερινές σου δραστηριότητες;

Αυτές είναι δύο μόνο από τις εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στην έκθεση υποστηρικτικής τεχνολογίας (assistive technology) για άτομα με αναπηρία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του SNF Nostos, και περιλαμβάνει επίσης εφαρμογές για φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση.

Οι πρωτοβουλίες CYBATHLON, Akina και Myosuit θα παρουσιάσουν δημιουργίες, κατασκευασμένες από τους ερευνητές του ETH Zurich, όπως οι παρακάτω:

CYBATHLON: Αγώνας Διεπαφής Εγκεφάλου-Υπολογιστή
Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain-computer interface - BCI) είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει την άμεση επικοινωνία ανάμεσα σε έναν εγκέφαλο και έναν υπολογιστή. Έως και τέσσερα άτομα μπορούν να διαγωνιστούν ταυτόχρονα, φορώντας ο καθένας από ένα ζευγάρι ειδικά ακουστικά για τη μέτρηση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. Για να κερδίσει τον αγώνα ο παίκτης/τρια θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει τη συγκέντρωση του εγκεφάλου του.

CYBATHLON: Ποδηλατικός Αγώνας Λειτουργικού Ηλεκτρικού Ερεθισμού
Ο λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός (functional electrical stimulation - FES) είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για τη διέγερση σκελετικών μυών που έχουν παραλύσει εξαιτίας τραυματισμού του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται στο χέρι του χρήστη. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν έναν παλμό που κάνει τον μυ να συσπάται, προκαλώντας κίνηση στο χέρι.

CYBATHLON: Αγώνας Προσθετικού Βραχίονα
Προκειμένου να κατανοήσεις καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με ακρωτηριασμό ή κάποια συγγενή διαταραχή, καλείσαι να τοποθετήσεις διάφορα αντικείμενα στη θέση τους, με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατα εκτυπωμένου προσθετικού βραχίονα.

Akina: Παιχνιδοποίηση στη φυσικοθεραπεία (gamified physiotherapy)
Η Akina δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να κάνουν τις ασκήσεις φυσικοθεραπείας τους με διασκεδαστικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστική όραση (computer vision), η Akina ενώνει τον κόσμο της φυσικοθεραπείας με τον κόσμο της ψυχαγωγίας. Κάνε τη φυσικοθεραπεία σου ενώ αλληλοεπιδράς με το feed σου στο Instagram ή στο TikTok ή παίζοντας το αγαπημένο σου videogame στο XBOX Cloud.

Myosuit: Κινητικότητα μέσω υφάσματος (textile powered mobility)
Το Myosuit είναι ένα ρομπότ που το φοράς και λειτουργεί παράλληλα με τους ανθρώπινους μύες, για να υποστηρίζει το περπάτημα, το κάθισμα και την ορθοστασία, καθώς και το ανέβασμα σε σκάλες. Χρησιμοποιώντας κατανεμημένους αισθητήρες και έξυπνους αλγορίθμους, το Myosuit προσαρμόζεται στο μοτίβο του περπατήματός σου, κινούμενο μαζί σου, χαρίζοντάς σου, παράλληλα, επιπλέον δύναμη.