SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Εγκαταστάσεις & Εικαστικά

The SVA Project, Viktor Koen

25 - 29 Αυγούστου 2021, 10:00 - 24:00, Φουαγέ ΕΛΣ

The SVA Project, Viktor Koen

Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το School of Visual Arts της Νέας Υόρκης ερεύνησαν, επέλεξαν μια φράση που σχετίζεται με τη θεματική του SNF Nostos “Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη” και την εξέφρασαν μέσα από έναν συνδυασμό εικόνων και τυπογραφικών στοιχείων για το SVA Poster Project. 24 από αυτές τις αφίσες επιλέχθηκαν για να εκτεθούν στην Αθήνα.

Το κύριο μέρος των έργων δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι νεαροί καλλιτέχνες και οι εκπαιδευόμενοι σχεδιαστές αντιλαμβάνονται τα σύγχρονα θέματα μέσα από κυριολεκτικές, συμβολικές ή αποκλειστικά αισθητικές μορφές έκφρασης. Η κοινότητα των φοιτητών του SVA που αποτελείται από φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο εξασφάλισε μια πολυπολιτισμική προσέγγιση της θεματικής για να προσφέρει ιδέες, οπτικές αναπαραστάσεις και σχεδίαση εξαιρετικής ποιότητας με παγκόσμιο χαρακτήρα.

Αυτή η έκθεση διαφέρει πολύ από μια τυπική ομαδική πρόσκληση για συμμετοχή. Πρόκειται για μια πραγματική εργασία για όλη την τάξη, με αφετηρία πρωτότυπες έννοιες που ζυμώνονται μέσα από τη μελέτη, τα σκίτσα, τις αναθεωρήσεις και τις τελικές αφίσες με κριτική και ανάλυση κάθε βήματος της διαδικασίας, καθιστώντας τις οργανικό και αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης του καλλιτέχνη. Γίνονται συνεχείς συζητήσεις σχετικά με την ουσία της ίδιας της Ανθρωπότητας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ το ίδιο θέμα προσεγγίζεται και μέσα από τη λογοτεχνία, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και στίχους τραγουδιών. Η διαδικασία εντοπισμού φράσεων που αντικατοπτρίζουν τη θεματική, καθώς και η έμφαση σε λέξεις με οπτική δυναμική, συνεισφέρει ουσιαστικά στην οπτική αναπαράστασή τους. Αυτό το περιβάλλον δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης για τους μελλοντικούς ομιλητές για θέματα που συχνά προσπερνούμε, εκτός εάν θίγονται ρητά με απτούς τρόπους μέσω προσωπικής εμπειρίας ή στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών.

Προκειμένου να επιτευχθεί μια ευρεία αντιμετώπιση του θέματος, το έργο παρουσιάζεται στους φοιτητές του MFA Illustration as Visual Essay (πρωτοετείς και δευτεροετείς), τους δευτεροετείς φοιτητές Graphic Design και τους επαγγελματίες που συμμετέχουν στο SVA Summer Residency Program. Αν και επιλέγεται μόνο ένας μικρός αριθμός αφισών, ο μεγάλος όγκος των συμμετοχών, μαζί με το υποστηρικτικό υλικό όπως τα πρώιμα σκίτσα, η έρευνα και οι σημειώσεις, προσφέρει μια μοναδική προοπτική στο θέμα και καταγράφει κάθε στάδιο του έργου.

Όπως εξελίσσεται το SNF Nostos, έτσι εξελίσσεται και το SVA Poster Project. Προκειμένου να αντικατοπτριστεί το γεγονός αυτό, η έκθεση διευρύνει σταδιακά την έμφασή της από μια αυστηρά φιλανθρωπική οπτική σε μια ευρύτερη θέαση για μια θετική και σκεπτόμενη δράση που αποτελεί πηγή έμπνευσης. Φυσικά, με τον τρόπο αυτό διανοίγονται νέες ευκαιρίες οπτικής αναπαράστασης καθιστώντας τη δημιουργία μιας αφίσας βαθύτερη στην αναζήτηση νοήματος και πιο ανοιχτή στις συμπεριφορές της. Η μετάβαση από την αναπαράσταση στην ανάκληση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ούτε και η μετάβαση από τη μία πλευρά του εγκεφάλου στην άλλη. Σε έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο, θα πρέπει κανείς να πάει μακριά, πολύ πιο μακριά, για να βρει μετασχηματιστικά μηνύματα και σύμβολα.

Ορισμένες φορές οι αφίσες, οι οποίες είτε υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να είναι ανθρωπιστές είτε προτάσσουν την ανάγκη για νέες, πραγματιστικές ιδέες και τεχνολογίες, αποτελούν πηγή έμπνευσης, ενώ άλλες λειτουργούν ως προειδοποιητικές επιγραφές. Η υπενθύμιση της σκληρής αλήθειας, η έκκληση για δράση και η καθοδήγηση αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ενώ τα γραφικά στον τοίχο υιοθετούν ξανά την παραδοσιακή τους λειτουργία και εξυπηρετούν έναν ακτιβιστικό σκοπό. Και κάτι σημαντικότερο: η πρόσληψη μηνυμάτων με τρόπους που τα ψηφιακά δίκτυα και οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, αποτελεί μια ευκαιρία για το κοινό, το οποίο μπορεί να βυθιστεί στο εκφραστικό μέσο που επιλέγει μια νέα γενιά καλλιτεχνών για να αντιδράσει σε ένα περιβάλλον όπου η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά.

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο δουλειάς, το SVA Poster Project για τη θεματική «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη» ολοκληρώνεται και επιστρέφει εκεί όπου γεννήθηκε το πρώτο ρομπότ-φύλακας στην ιστορία, ο γιγαντιαίος χάλκινος φύλακας Τάλως, ο οποίος είχε μία και μόνη φλέβα που του έδινε ζωή και η οποία ξεκινούσε από τον αυχένα του και κατέληγε στους αστραγάλους του (τον οποίο φόνευσε η μάγισσα Μήδεια, υπνωτίζοντάς τον ή μήπως έπεσε θύμα χάκερ;). Προφανώς, η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται στη ρομποτική, αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να κατασκευάσει ανθρωποειδή, όπως έκανε και ο Ήφαιστος όχι πολύ μακριά από εδώ, πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια;

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.

Κατάλογος της Έκθεσης