SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Εγκαταστάσεις & Εικαστικά

The Changing Room

Ανθρωπότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη

25 - 29 Αυγούστου 2021, 10:00 - 24:00, Πύργος Βιβλίων EBE

The Changing Room

Μπορούμε άραγε να επιλέξουμε τα συναισθήματά μας; Μπορούμε να τα ελέγξουμε; Και τι θα συνέβαινε εάν ο έλεγχός μας πάνω σε αυτά τα συναισθήματα, τα δικά μας και των άλλων, ήταν απόλυτος; Η αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Lauren Lee McCarthy δημιουργεί την οπτικοακουστική διαδραστική εγκατάσταση The Changing Room και αναρωτιέται μέσα από αυτήν «πώς θα ήθελες να αισθανθείς;», προσφέροντάς μας στη συνέχεια τη δυνατότητα να το βιώσουμε.

Στο The Changing Room οι συμμετέχοντες καλούνται να περιηγηθούν και να επιλέξουν ένα από τα εκατοντάδες «διαθέσιμα» συναισθήματα, σε μία οθόνη. Αφού επιλέξουν, ένα περιβάλλον διαφορετικών στρώσεων φωτός, οπτικής, ήχου και κειμένου μπαίνει σε λειτουργία ώστε να προκαλέσει αυτό το συναίσθημα στους ίδιους και σε όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο. Λειτουργώντας ως ένα «έξυπνο» περιβάλλον, το The Changing Room εισβάλει και ταυτόχρονα ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα των θεατών του, ανακινώντας προβληματισμούς σε σχέση με τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, τα «έξυπνα σπίτια» και τις κοινωνικές τεχνολογίες.

Lauren Lee McCarthy
Το έργο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους: Sean Druitt, Ryan Bargiel, Allan Bishop, Samuel Collins, Daniel Fisher, Simon Harrison, Brian Jeffery, Andy Bates, Yu Kao. Επιπλέον ανάπτυξη λογισμικού: Stalgia Grigg.

Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του TRANSMIT³.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.