SNF NostosSNF Nostos

Τεχνολογία & Εκπαίδευση

SNF Nostos Hackathon

25 - 29 Αυγούστου 2021, 18:00 - 24:00, PC Lab της ΕΒΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ

SNF Nostos Hackathon

Αυτό το καλοκαίρι, το SNF Nostos σας καλεί να λάβετε μέρος στο πρώτο SNF Nostos Ηackathon! Δύο εκδηλώσεις που απευθύνονται σε δύο διαφορετικά επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά κινούνται γύρω από έναν κοινό γενικό στόχο: τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την τεχνολογία.

Τι είναι όμως το Hackathon; Κατά κανόνα, το Hackathon αποτελεί μια εκδήλωση κατά την οποία προγραμματιστές υπολογιστών και άλλοι επαγγελματίες από τον κλάδο της τεχνολογίας προσπαθούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας κώδικα. Υπό μια ευρύτερη οπτική, το Hackathon θα μπορούσε τελικά να σημαίνει μια δραστηριότητα κατά την οποία χρειάζεται να βρεθεί η λύση σε ένα πρόβλημα με τη χρήση του ανθρώπινου νου.

Το SNF Nostos Hackathon απευθύνεται σε όλους και δεν προϋποθέτει γνώσεις προγραμματισμού ή προηγούμενη εμπειρία. Σχεδιάσαμε για εσάς δύο εκδηλώσεις: το Hackathon 101, για όλα τα επίπεδα, στο οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε και να μάθετε, και το Coder Hackathon, όπου έχετε την ευκαιρία να πειραματιστείτε με κώδικα και δεδομένα.

Η ίδια η ζωή είναι μια διαρκής διαδικασία επίλυσης προβλημάτων με στόχο την ανθρώπινη επιβίωση, την αναβάθμιση της καθημερινότητας και την ευτυχία. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα Hackathon συμβολίζει ακριβώς αυτό: την προσπάθεια του ανθρώπου που προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα είτε χρησιμοποιώντας τη σκέψη και τον συλλογισμό, είτε κώδικα και γλώσσα προγραμματισμού. Στα SNF Nostos Hackathon εξερευνούμε το σημείο συνάντησης ανάμεσα στην τεχνολογία, την ψυχολογία και την κοινωνία.

Oι εκδηλώσεις Hackathon διοργανώνονται σε συνεργασία με τη Microsoft και τη learn-tech.io.


1. Hackathon 101
Επαναπρογραμματίζοντας τη ζωή – Ενισχύοντας το Ανθρώπινο Στοιχείο στην Ψηφιακή Εποχή

Πόσο συχνά τσεκάρεις το κινητό σου; Πόση ώρα περνάς σκρολάροντας σε αυτό ή στον υπολογιστή σου; Μήπως τα ψηφιακά μέσα σε χειρίζονται;

Μεταμόρφωσε τη σχέχη σου με την τεχνολογία για μια πιο υγιή και με περισσότερο νόημα ζωή - και βοήθησε τους άλλους να κάνουν το ίδιο. 

Η COVID-19 δημιούργησε σε όλους μια σχέση εξάρτησης από την τεχνολογία, γεγονός προβληματικό τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αν και η τεχνολογία έχει αδιαμφισβήτητα οφέλη, ταυτόχρονα μας “υποβιβάζει” ως ανθρώπινο είδος ζημιώνοντας την ίδια τη συγκέντρωσή μας. Αυτός ο “υποβιβασμός” μάλιστα, συμπίπτει με άλλα σύνθετα και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως η κλιματική αλλαγή, τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Το Επαναπρογραμματίζοντας τη ζωή σε καλεί να σκεφτείς το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανθρώπινο στοιχείο στην Ψηφιακή Εποχή και θα σε βοηθήσει να λάβεις μέρος σε μια περίπλοκη συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις ζωές μας.

Γιατί να συμμετάσχεις;

Σε αυτό το Hackathon έχεις την ευκαιρία να επανακτήσεις τον έλεγχο πάνω στην τεχνολογία αντιστρέφοντας τους όρους που σε θέλουν δέσμιο σε αυτήν.

Τα ερωτήματα στα οποία θα κληθείς να απαντήσεις είναι τα εξής:

•Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για έναν κόσμο πιο υγιή, βιώσιμο και δίκαιο;
• Μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης και να διευρύνουμε τα οφέλη της σε όσο το δυνατόν περισσότερους;
• Μπορεί η τεχνολογία να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τους ίδιους μας τους περιορισμούς αντί απλώς να τους ενισχύει;

Τι θα μάθεις;

• Το πώς ο ψηφιακός κόσμος λειτουργεί τόσο προς όφελος μας, όσο και εναντίον μας.
• Το πώς να χρησιμοποιείς την κριτική σου σκέψη για να αναγνωρίζεις την ψηφιακή χειραγώγηση.
• Το πώς να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου ώστε να χτίσεις μια πιο υγιή σχέση με την τεχνολογία.

Βασικοί θεματικοί άξονες:

• Πώς η τεχνολογία μας υποβιβάζει;
• Πώς άτομα με εκλεπτυσμένο νου μειώνονται σε απλούς αριθμούς;
• Πώς τα κινητά τηλέφωνα κυριαρχούν στις ζωές μας;
• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στις ζωές μας;
• Πώς τα δεδομένα μας χρησιμοποιούνται εναντίον μας;
• Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την τεχνολογική χειραγώγηση;
• Πώς μπορεί να επανασχεδιαστεί η τεχνολογία για το κοινό καλό;

Πώς θα μάθεις;

Το συγκεκριμένο Hackathon δεν προαπαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις τεχνολογίας, προγραμματισμού ή Τεχνητής Νοημοσύνης. Περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις, ατομικές αποστολές, ομαδική εργασία, συζήτηση και στοχασμό.

Το Επαναπρογραμματίζοντας τη ζωή αποτελεί ένα οικογενειακό δράμα-παιχνίδι που αναπτύσσεται μέσα από διαφορετικά σενάρια όπου εμπλέκονται όλα τα μέλη της οικογένειας, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το πώς χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από την τεχνολογία. Σε κάθε σενάριο θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις μέσα από πρακτικές ασκήσεις το πώς η τεχνολογία χειραγωγεί τους ανθρώπους.

Τι θα κάνεις σε αυτό το hackathon;

Θα εξερευνήσεις. Θα αναλύσεις διαφορετικά βίντεο και σενάρια, και θα απαντήσεις σε ερωτήματα είτε μόνος/η, είτε σε ομάδες.
Θα αναπτύξεις τις γνώσεις σου γύρω από το πώς η τεχνολογική βιομηχανία εργάζεται αποσκοπώντας στο να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι χακάροντάς τους.
Θα επιλύσεις εισαγωγικά προβλήματα με κώδικα, κερδίζοντας γνώση και κατανόηση γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία που χρησιμοποιούμε όλοι μας σε καθημερινή βάση.

Τι υπάρχει στην ατζέντα;

Ο “Μέγας Υποβιβασμός”, Ψυχογραφική Ανάλυση, η Μαγεία του Ίσως, ο Καπιταλισμός της Παρακολούθησης, Άνθρωποι εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης, η Μηχανή της Οργής, Τώρα Φοβήθηκες Άνθρωπε;, Αποσυναρμολογώντας τη Μαζική Ανεντιμότητα, Επανακτώντας τον Έλεγχο.

Δοκίμασε και ανάπτυξε τις δυνατότητές σου! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή και την αυτοσυγκέντρωσή σου!

Οι αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος και τα στοιχεία συμμετοχής θα είναι διαθέσιμα σύντομα.

Ημερομηνίες Hackathon 101: 25, 26, 27 Αυγούστου
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.

2. Coder Hackathon
Εξανθρωπίζοντας την Τεχνολογία - Ενισχύοντας το Ανθρώπινο Στοιχείο στην Ψηφιακή Εποχή

Νιώθεις ανησυχία για τον αρνητικό αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία; Πιστεύεις πως ο τεχνολογικός κόσμος θα έπρεπε να είναι καλύτερα σχεδιασμένος; Ζεις με πίεση ότι πρέπει διαρκώς να εξελίσσεσαι στον χώρο εργασίας σου ανεξαρτήτως κόστους και θυσιών;

Βοήθησε την κοινωνία να μεταμορφώσει τη σχέση της με την τεχνολογία ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν μια πιο υγιή και με περισσότερο νόημα ζωή.

Η COVID-19 δημιούργησε σε όλους μια σχέση εξάρτησης από την τεχνολογία, γεγονός προβληματικό τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αν και η τεχνολογία έχει αδιαμφισβήτητα οφέλη, ταυτόχρονα μας “υποβιβάζει” ως ανθρώπινο είδος ζημιώνοντας την ίδια τη συγκέντρωσή μας. Αυτός ο “υποβιβασμός” μάλιστα, συμπίπτει με άλλα σύνθετα και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως η κλιματική αλλαγή, τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Το Εξανθρωπίζοντας την Τεχνολογία σε καλεί να σκεφτείς το πώς μπορούμε να επανασχεδιάσουμε την τεχνολογία προκειμένου να λειτουργεί για το κοινό καλό και το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις.

Γιατί να συμμετάσχεις;

Αυτό το hackathon θα σε βοηθήσει να ασκήσεις επιρροή, να σχεδιάσεις και να οικοδομήσεις μια πιο ανθρώπινη τεχνολογία.

Τα ερωτήματα στα οποία θα κληθείς να απαντήσεις είναι τα εξής:

• Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τεχνολογίες για έναν κόσμο πιο υγιή, βιώσιμο και δίκαιο;
• Πώς λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι εφαρμόζεται ηθικά ωφελώντας όσο το δυνατόν περισσότερους;
• Μπορεί η τεχνολογία να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τους ίδιους μας τους περιορισμούς αντί απλώς να τους ενισχύει;

Τι θα μάθεις;

• Για τον ρόλο των Big Data, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης στα κοινωνικά μέσα και πέρα από αυτά.
• Για το πώς λειτουργεί η Μηχανική Μάθηση.
• Για τη μεροληψία των δεδομένων και των αλγόριθμων.
• Για την Ηθική και Εξηγήσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη (XAI).
• Για το πώς μπορείς να εφαρμόζεις αρχές που εξανθρωπίζουν την τεχνολογία.

Βασικοί θεματικοί άξονες:

• Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση.
• Η κατάχρηση των ψυχογραφικών δεδομένων στα κοινωνικά μέσα.
• Γιατί η “αναζήτηση” είναι στην ουσία “ταξινόμηση”.
• Πώς λειτουργούν οι μηχανές συστάσεων;
• Πώς λειτουργεί ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);
• Δέντρα Αποφάσεων.
• Μοντελοποίηση διαχωρισμού.
• Πώς μπορεί η τεχνολογία να επανασχεδιαστεί για το κοινό καλό;

Πώς θα μάθεις;

Το συγκεκριμένο Hackathon δεν προαπαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις τεχνολογίας, προγραμματισμού ή Τεχνητής Νοημοσύνης. Περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις- όπως προβλήματα κώδικα εισαγωγικού επιπέδου, σχεδιασμό, επίλυση προβλημάτων με την ομάδα- συζήτηση και στοχασμό.

Τι θα κάνεις σε αυτό το hackathon;

Θα εξερευνήσεις. Θα αναλύσεις και θα παρατηρήσεις διαφορετικά σενάρια.
Θα αναπτύξεις. Δομημένες ασκήσεις κώδικα, εισαγωγικού επιπέδου.
Θα επιλύσεις. Κάθε μέρος θα παρουσιάζει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο θα κληθείς να επιλύσεις με την ομάδα σου.

Τι υπάρχει στην ατζέντα;

Ο “Μέγας Υποβιβασμός”, Ψυχογραφική Ανάλυση, η Μαγεία του Ίσως, ο Καπιταλισμός της Παρακολούθησης, Άνθρωποι εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης, η Μηχανή της Οργής, Τώρα Φοβήθηκες Άνθρωπε;, Αποσυναρμολογώντας τη Μαζική Ανεντιμότητα, Επανακτώντας τον Έλεγχο.

Οι αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος και τα στοιχεία συμμετοχής θα είναι διαθέσιμα σύντομα.

Ημερομηνίες Coder Hackathon: 28 & 29 Αυγούστου 2021

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.