SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Εγκαταστάσεις & Εικαστικά

Masked Reality

25 - 29 Αυγούστου 2021, 10:00 - 24:00, Φουαγέ ΕΛΣ

Masked Reality

Η εγκατάσταση Masked Reality του Ινδού καλλιτέχνη Harshit Agrawal χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.) για να εξερευνήσει πρόσωπα, παραδόσεις, τα φύλα και την ταυτότητα, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και μετασχηματίζονται εξαιτίας της τεχνολογίας. Το διαδραστικό έργο του Agrawal εμπνέεται από τις παραδοσιακές ιεροτελεστίες βαφής προσώπων της Νότιας Ινδίας και έρχεται αυτό το καλοκαίρι στο SNF Nostos για να μεταμορφώσει τα πρόσωπα των επισκεπτών σε πρόσωπα καλλιτεχνών των τελετουργικών Kathakali και Theyyam.

Ο καλλιτέχνης υπενθυμίζει με το έργο του στο κοινό τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού και του κοινωνικού πλαισίου των παραδόσεων αυτών. Ο χορός Theyyam ήταν ο χορός των ανθρώπων από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της Ινδίας που δεν είχαν το δικαίωμα να μπουν σε χώρους λατρείας και πολιτισμού. Η παράσταση Kathakali προοριζόταν για τα ανώτερα στρώματα ή κάστες της Ινδίας. Παρά τη σημερινή πρόοδο στις παλαιότερες αντιλήψεις και παραδόσεις, ίχνη τους παραμένουν ακόμα και σήμερα διαιωνίζοντας προκαταλήψεις.

Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ο καλλιτέχνης από την Ινδία παραδέχεται πως είναι σε θέση να ξεπεράσει τα όρια της πραγματικότητας και να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του Masked Reality να δουν τον εαυτό τους ταυτόχρονα ως περφόρμερ Theyyam και Kathakali, την ίδια στιγμή ως άνδρα και γυναίκα αντίστοιχα.

O Harshit Agrawal ενσωματώνει την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις καινοτόμες τεχνολογίες στην τέχνη του αναδεικνύοντας τις μηχανές και τους αλγόριθμους σε αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας. Το έργο του υπάρχει χάρη στο κοινό του και μεταφέρει το μήνυμα της ρευστότητας των φύλων και της ταυτότητας μέσα από τα πρόσωπα των ίδιων των θεατών που μεταμορφώνονται. Και μέσα σε αυτό το διαρκές παιχνίδι, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδύεται ως ένα σημαντικό εργαλείο που όχι μόνο συμβάλλει στην επανασύνδεση με την παράδοση, αλλά και στον ίδιο της τον εκσυγχρονισμό, χωρίς τους άλλοτε περιορισμούς και τις απαγορεύσεις της, για τους ανθρώπους του σήμερα.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.