SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Τεχνολογία & Εκπαίδευση

Futurescape London by Chatham House

25 - 29 Αυγούστου 2021, 10:00 - 22:00, Φουαγέ ΕΛΣ

Futurescape London by Chatham House

Το Futurescape London είναι ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο που ταξιδεύει εικονικά τους επισκέπτες στο μέλλον των αστικών μας κέντρων, χρησιμοποιώντας ως τοποθεσία-αναφορά του το Piccadilly Circus του West End του Λονδίνου. To Futurescape δημιουργήθηκε από το Chatham House του Λονδίνου με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του στοχεύοντας σε μια εμπειρία που θα ενθαρρύνει τη συζήτηση για το μέλλον των πόλεων και των κοινωνιών μας μέσα στον επόμενο αιώνα.

Με φόντο τα αστικά κέντρα που εκκενώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 αλλά και την αυξανόμενη επιτακτική ανάγκη για την ύπαρξη αστικών κόμβων που μπορούν να υποστηρίξουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, το Futurescape επιδιώκει να κινητοποιήσει συνομιλίες σχετικά με τις αλλαγές που επιθυμούν να δουν οι άνθρωποι στις πόλεις τους. Οι επισκέπτες θα ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις τάσεις που επηρεάζουν τις δικές τους πόλεις.

Το ταξίδι του κάθε επισκέπτη καθοδηγείται από τρεις γενιές της ίδιας τοπικής οικογένειας, σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το μοντέλο απεικονίζει μία θετική εικόνα του μέλλοντος, σε ένα αστικό περιβάλλον που έχει προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και λειτουργεί σε αρμονία με τη φύση· ένα καλύτερο σύστημα τροφίμων· μία βιώσιμη οικονομία, καθώς και βιώσιμες καταναλωτικές συνήθειες· εστίαση στην ευημερία και στην κοινότητα στα αστικά κέντρα· και τεχνολογία σχεδιασμένη για την ανθρωπότητα.

Το Futurescape London έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Platform Group και το School of International Futures, και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2020, έπειτα από συζητήσεις με μία ομάδα επιστημόνων, αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, εμπειρογνωμόνων βιωσιμότητας και αναλυτών τάσεων που ενδιαφέρονται να οικοδομήσουν ένα πιο θετικό μέλλον για τα αστικά κέντρα. Το δίκτυο εμπειρογνωμόνων του Chatham House ανέπτυξε το μοντέλο Futurescape προκειμένου να οραματιστεί πώς το West End του Λονδίνου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τις ιδέες της ομάδας, γεμίζοντας την τοποθεσία με σημεία πληροφόρησης που πλαισιώνουν τις θεωρητικές εικασίες του μοντέλου.

Το Futurescape είναι αποτέλεσμα του Chatham House SNF CoLab, μιας δεκαετούς πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο την επέκταση της σκέψης και της συζήτησης γύρω από παγκόσμια ζητήματα, μέσω δημιουργικών και συναρπαστικών αποτελεσμάτων και εμπειριών.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.