SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

SNF Dialogues- SNF Agora Conversations

Live

24 Ιουνίου, 2020, 18:30 - 20:00,

SNF Dialogues- SNF Agora Conversations

Τεχνολογία και Δημοκρατία σε Αλληλεπίδραση: Προοπτικές και Όρια

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ και το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πραγματοποίησαν την Τετάρτη 24 Ιουνίου μια διαδικτυακή συζήτηση για τις προοπτικές και τα όρια που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση τεχνολογίας και δημοκρατίας στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης, Digital Lead, Willis Towers Watson, Συγγραφέας ανέφερε πως «χρειαζόμαστε περισσότερες συνελεύσεις πολιτών όπου οι πολίτες συζητούν με ειδικούς και η γνώμη τους μετράει. Είναι πολύ σημαντικό η γνώμη τους να μετράει. Πιστεύω ότι ένας τρόπος για να πάμε την επικοινωνία της επιστήμης και την τεχνολογία στο επόμενο επίπεδο, είναι να κάνουμε τους πολίτες ενδιαφερόμενα μέλη». Αναφερόμενος στο ρόλο της δημοκρατίας, ο Γιώργος Ζαρκαδάκης σχολίασε πως «χρειαζόμαστε μια ενισχυμένη φιλελεύθερη δημοκρατία που να λαμβάνει υπόψη πολύ περισσότερο τη συμμετοχή των πολιτών προκειμένου να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη τους».

Η Alondra Nelson, Πρόεδρος, Social Science Research Council - Καθηγήτρια Harold F. Linder, Institute for Advanced Study ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τόσο τους ειδικούς όσο και εκείνους που δεν είναι ειδικοί αλλά ζουν με τις συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται από μια τεχνοκρατική κοινωνία», ενώ για το ρόλο της δημοκρατίας σημείωσε πως «η πρόκληση σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία είναι ότι η μετάβαση σε ένα παγκόσμιο καθεστώς δεν είναι πάντα μια κίνηση που παρέχει ίσες ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους».

Τη συζήτηση συντόνισαν η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου Εκτελεστική Διευθύντρια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ , και η Hahrie Han, Διευθύντρια SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις της ομάδας των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση εδώ.