SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Μουσική

YALLA 2.0

Ελληνική Μουσική Σκηνή 

29 Ιουνίου 2019, 21.30, Ξέφωτο

YALLA 2.0

Ένα ηφαίστειο εκρηκτικών γυναικείων φωνών με ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους θα σαρώσει το Summer Nostos Festival όταν ανέβουν στη σκηνή στο Ξέφωτο η πολυσχιδής τραγουδίστρια, συνθέτρια, ηθοποιός, performer Μαρίνα Σάττι με τις Fonés και τις Chóres. Πρόκειται αντίστοιχα για το γυναικείο φωνητικό σύνολο και τη γυναικεία χορωδία με 50 μέλη που έχει δημιουργήσει η Σάττι. Η δημιουργός ενώνει και οδηγεί όλες αυτές τις φωνές, μαζί με την ηλεκτρική της μπάντα σε μια σκηνική εμπειρία που όσοι την έχουν ζήσει την περιγράφουν ως απλά μοναδική.

Η Μαρίνα Σάττι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση νέας δημιουργού. Με καταγωγή από την Κρήτη και το Σουδάν, έχει πτυχίο κλασικού πιάνου, ανώτερων μουσικών σπουδών και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, ενώ είναι απόφοιτη του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλεϊ ως υπότροφος. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη European Jazz Orchestra ’09, ενώ ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις West Side Story και Ερωτόκριτος. Το single Μάντισσα σε δική της μουσική και ενορχήστρωση έφτασε στην πρώτη θέση των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το Νοέμβριο του 2017 εμφανίστηκε στο Europe On Stage της Google που έλαβε χώρα στο Bozar Center of the Fine Arts των Βρυξελλών, συμμετέχοντας στα «10 πιο ενδιαφέροντα YouTube acts του 2017».

Το 2016 δημιούργησε τις Fonέs που έχουν τραγουδήσει σε χώρους όπως το Ηρώδειο, το ΚΠΙΣΝ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κι έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Κυπουργός, Διονύσης Σαββόπουλος, Παύλος Παυλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Καλαντζής. Το καλοκαίρι του 2018 τραγούδησαν ως Ωκεανίδες στην παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, τον Σεπτέμβριο του 2018 εμφανίστηκαν στην τελετή Champion of the Earth Awards των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 τραγούδησαν στην τελετή αφής της φλόγας του 36ου Μαραθωνίου στον Μαραθώνα.

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η Μαρίνα Σάττι συστηματικά σκάβει και φέρνει στο φως πτυχές της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης και τους δίνει νέα πνοή, απολύτως σύγχρονη αλλά και πιστή στην πρωταρχική δημιουργία. Κάπως έτσι, όταν το 2016 διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου την προσέγγισαν πολλές νέες γυναίκες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν με το πολυφωνικό τραγούδι. Το σύνολο αυτό διαχωρίστηκε από τις Fonέs που είχαν ήδη δημιουργηθεί και ονομάστηκε Chórεs. Σκοπός του συνόλου είναι η εκπαίδευση των μελών του στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική, καθώς και η ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και οξεία κοινωνική αντίληψη.

Οι Chórεs πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, καταργώντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα, και αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων. Πλέον, περισσότερες από 50 γυναίκες ηλικίας 13-45 ετών συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες της ομάδας. Το συνδετικό στοιχείο μεταξύ αυτών των γυναικών είναι οι κοινές ανησυχίες τους γύρω από τις «εκφραστικές τέχνες» (performing arts), η ανοχή στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τη μάθηση και η συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης. Οι Chórεs έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει, με τη συμμετοχή νέων μελών και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου με αναγνωρισμένους δασκάλους από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.