SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Μουσική

L.E.J.

Σύγχρονη Μουσική

29 Ιουνίου 2019, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

L.E.J.

Το γυναικείο τρίο από τη Γαλλία με τα εκατομμύρια views στο διαδίκτυο, έγινε παγκοσμίως γνωστό με διασκευές και mashups καλοκαιρινών επιτυχιών το 2015, που έκαναν ακόμα και το περιοδικό Time να αναρωτιέται ποιες είναι αυτές οι νεαρές ακαταμάχητες Γαλλίδες. Η γυναικεία μπάντα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Summer Nostos Festival, με απολύτως up-tempo διάθεση. Η Lucie, η Elisa και η Juliette, γεννημένες όλες το 1993, είναι φίλες από την παιδική ηλικία και μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη μουσική. Σπούδασαν στο ωδείο του Saint-Denis (της πόλης όπου μεγάλωσαν στα προάστια του Παρισιού) και στη Maison de Radio France (Στέγη της Γαλλικής Ραδιοφωνίας). Η μουσική τους -που έχει χαρακτηριστεί εκλεκτική από το MTV- είναι ένα ισχυρό μείγμα τόσο κλασικής όσο και σύγχρονης μουσικής. Οι σπουδές τους άλλωστε τους επιτρέπουν να αντλούν στοιχεία και από τα δύο, τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους, είδη.

Έχοντας περισσότερα από 78 εκατομμύρια views στο YouTube για το βιντεοκλίπ Summer 2015 και μια σαρωτική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν δυναμικά στην προσωπική δισκογραφία τους. Το πρώτο τους άλμπουμ En attendant l’album, είναι ένας γλυκός ευφημισμός και εκεί ανακαλύψαμε τη ζωντάνια, αλλά και το mash-up που τις έκανε γνωστές. Επίσης, σε αυτό το άλμπουμ υπήρχε η πρώτη τους σύνθεση La Dalle. Ακολούθησε η περιοδεία τους το 2016 που τους χάρισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για Σκηνική Παρουσία στο Victoires de la Musique 2017. Το 2018 κυκλοφόρησε το άλμπουμ τους Poupées russes και για πρώτη φορά όλοι οι στίχοι των τραγουδιών τους είναι γραμμένοι στη γαλλική γλώσσα, ενώ κυριαρχεί το τσέλο της Juliette. Ουσιαστικά με αυτό το άλμπουμ απαντούν σε όσους τις κατηγορούσαν ότι είναι απλώς τρία κορίτσια που κάνουν επιτυχημένες διασκευές και mashups.

To mash-up Summer 2015 που τις εκτόξευσε στην κορυφή συνδέει μέσα σε λίγο περισσότερο από τρία λεπτά αποσπάσματα δώδεκα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής, που αποδίδονται με τη φρεσκάδα, το ταλέντο και τον τρυφερό αυθορμητισμό των τριών κοριτσιών. Περιλαμβάνει τα τραγούδια Freedom του Pharrell Williams, Uptown Funk του Bruno Mars, Cheerleader του ΟΜΙ, Bitch Better Have My Money της Rihanna και το Hey Mama των David Guetta και Nicki Minaj. Δύο γυναικείες φωνές, ένα τσέλο και ξαφνικά όλοι μιλούσαν για αυτές. «Ήταν τεράστια έκπληξη όλο αυτό. Αν το ξέραμε δεν θα φορούσαμε τις πιτζάμες μας στο βιντεοκλίπ», λένε χαριτολογώντας για το βίντεο που γύρισαν μέσα σε λίγη ώρα σε μια παραλία με τα ρούχα που φορούσαν εκείνη τη στιγμή. Έγιναν μια ξεχωριστή ιστορία της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Και όμως, επιμένουν με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζουν: έχουν στέρεες μουσικές σπουδές με βάση την κλασική μουσική, ενώ έχουν μελετήσει σε βάθος την έθνικη μουσική.