SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Μουσική

Mihalis Kalkanis Group

Ελληνική Μουσική Σκηνή 

28 Ιουνίου 2019, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

Mihalis Kalkanis Group

Η μουσική του Mihalis Kalkanis Group πηγάζει από στιγμιότυπα της πραγματικής ζωής τα οποία μετατρέπονται σε μελωδικά κομψοτεχνήματα και παίρνουν τον δικό τους δρόμο. Αποκτούν νέα ζωή. Ηλεκτρονικοί ήχοι σμίγουν με ηχογραφήσεις πεδίου, ηχορυθμίες της παράδοσης αναδύονται μέσα από αυτοσχεδιαστικές διαδικασίες, νότες και ήχοι του κόσμου μετασχηματίζονται με βάση μια καθαρόαιμη τζαζ τεχνοτροπία. Πειραματισμοί και μινιμαλιστική διάθεση διαπερνούν τον ήχο που δημιουργούν. O Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει για την πρωτοποριακή του ματιά, τη διάθεσή του να ρισκάρει προκειμένου να ανακαλύψει νέους μουσικούς τόπους. Από τον Μπαχ ως τον Τσιτσάνη και τις προσωπικές του δημιουργίες είναι πάντα έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Το έθνικ-τζαζ γκρουπ του τζαζίστα Μιχάλη Καλκάνη, μαζί με τον συνθέτη και πολυοργανίστα από τη Σιβηρία, Nadishana, θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή παράσταση ειδικά για το Summer Nostos Festival, όπου η μουσική θα κάνει δυναμικό διάλογο με το video art και την αφήγηση.

Ο Μιχάλης Καλκάνης προέρχεται από μουσική οικογένεια με μακρά μικρασιατική και βορειοελλαδίτικη παράδοση, όμως οι δικές του συνθέσεις αν και έχουν δυνατές ρίζες διαθέτουν ξεκάθαρες αστικές αναφορές. Με σπουδαία κλασική παιδεία, ο ταλαντούχος μπασίστας είναι δεξιοτέχνης στον αυτοσχεδιασμό και βαθύς γνώστης της παραδοσιακής μουσικής, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει τολμηρές διαδρομές μέσα σε αυτή την παράδοση, αλλά με μια σύγχρονη ματιά. Ο παππούς του Μιχάλη Καλκάνη ήταν ο πνευστός του Μανώλη Χιώτη, ο πατέρας του είναι πιανίστας και συνθέτης. Ο ίδιος έχει πει για τη συνθετική του ταυτότητα: «Προσωπικά σαν μουσικός απολαμβάνω να είμαι μοιρασμένος από τη μια στη μελέτη της κλασικής μουσικής που απαιτεί έναν τρόπο σκέψης δυτικού ορθολογισμού και από την άλλη αναζητώ τις ρίζες μου, με έναν περισσότερο διαισθητικό τρόπο σκέψης σε αυτοδίδακτες και πιο αυτοσχεδιαστικές παραδοσιακές μουσικές. Όταν γράφω φυσικά δεν τα σκέφτομαι όλα αυτά. Εκεί μάλλον μπλέκονται όλα τα παραπάνω και απλώς καλείσαι να είσαι ένας καλός παρατηρητής ώστε να επιλέξεις και να δουλέψεις πάνω στην πιο δυνατή και αυθεντική ιδέα».

Το συγκρότημα αποτελείται από τους Λευτέρη Ανδριώτη (κρητική λύρα), Μανώλη Γιαννίκιο (ντραμ), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο), Χρήστο Καλκάνη (κλαρινέτο), Ορέστη Μπενέκα (πιάνο, πλήκτρα).

Ο Νadishana που θα συμπράξει μαζί τους στο Summer Nostos Festival έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Andreas Vollenweider στην Ελβετία, τον Ross Daly στην Κρήτη και το Hadouk Trio στη Γαλλία. Παίζει περισσότερα από 200 όργανα, κάποια εκ των οποίων είναι δικής του επινόησης. Έχει αναπτύξει νέες τεχνικές για να παίζει συγκεκριμένα όργανα, ενώ κάποια αυτά απόκτησαν κυριολεκτικά νέα ζωή και έκφραση αφού βρίσκονταν μόνο μέσα σε μουσεία πριν ασχοληθεί μαζί τους. «Πιστεύω ότι η μουσική πρέπει να συνδυάζει μυστηριακή ομορφιά, δεξιοτεχνία, πρωτοπορία, υψηλό γούστο, γνώση και ένα μήνυμα για κάτι πραγματικά ουσιαστικό» λέει ο ίδιος. «Φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο υψηλός στόχος, όμως κατά τη γνώμη μου είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις την τέχνη σου όσο πιο ειλικρινή γίνεται».