SNF NostosSNF Nostos

Μουσική

Local Natives

Σύγχρονη Μουσική 

28 Ιουνίου 2019, 22.00, Ξέφωτο

Local Natives

Aπό τα πλέον επιδραστικά indie rock συγκροτήματα, οι καλιφορνέζοι Local Natives έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα λίγες μόνο μέρες μετά τη συναυλία τους στο Λος Άντζελες, τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους Spiral Choir σε Καναδά και ΗΠΑ, όπου σημειώνουν συνεχή sold out. Η πενταμελής μπάντα έχει μια κλασική αμερικανική ιστορία πίσω από τη δημιουργία της: γεννήθηκε στο Orange County στο υπόγειο του σπιτιού ενός από τα τρία ιδρυτικά μέλη της (είναι οι Taylor, Ryan και Κelcey) όταν ακόμα πήγαιναν στο Γυμνάσιο. «Δεν μας θεωρούσαν cool τότε. Όλοι άκουγαν disco-punk, άκουγαν Rupture και εμείς λατρεύαμε τους Beach Boys», λένε οι ίδιοι. Σήμερα η μπάντα αποτελείται από τους Taylor Rice (φωνητικά, κιθάρα), Kelcey Ayer (φωνητικά, πλήκτρα, κιθάρα, κρουστά), Ryan Hahn (κιθάρα, φωνητικά), Matt Frazier (ντραμς), Nik Ewing (μπάσο, φωνητικά).

Η μουσική των Local Natives περιγράφεται ως «απόσταγμα των ήχων και του παλμού της Καλιφόρνιας». Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται στον ήχο τους η φωνή, η κιθάρα και ο ρυθμός χαρακτηρίζεται από μια συμπαγή ενέργεια που παραπέμπει αμέσως στις νότιες παρυφές της Καλιφόρνιας. Ήχος που περιέργως φέρει ταυτόχρονα στοιχεία των Beach Boys, Jackson Browne και Radiohead. Όταν τους ρώτησαν σε μια συνέντευξη ποιο τραγούδι θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα τον ήχο τους, αναφέρθηκαν στο Wide Eyes. Ενσωματώνει τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της indie rock εποχής όπως την συνδιαμόρφωσαν οι Local Natives: ποπ αισθητική, ακουστική ποιότητα, πολυεπίπεδα φωνητικά και αρμονίες, κυριαρχία της κιθάρας, ρυθμός που σε κάνει να θέλεις να κινηθείς μαζί του, ακόμα και να χορέψεις.

Άρχισαν να ηχογραφούν στο Silver Lake, προπύργιο των hipster στην Καλιφόρνια, άδραξαν τις ευκαιρίες που προσέφερε η νέα –τότε- εποχή του MySpace και με συνέπεια και πάθος έστησαν μια σειρά αλλεπάλληλων ζωντανών εμφανίσεων οικοδομώντας έτσι αργά, μεθοδικά και επίμονα τον μύθο τους. Σε μια από αυτές τις εμφανίσεις, στο Austin, τους ανακάλυψαν συνεργάτες δισκογραφικών εταιρειών από τη Βρετανία. Ήταν αυτοί που πρώτοι συνειδητοποίησαν τη δύναμη του ανερχόμενου τότε γκρουπ. Το πρώτο τους άλμπουμ, πάντως, το ηχογράφησαν χάρη στο δάνειο που τους έδωσε ο πατέρας του Ryan. Πέρασαν σύντομα από την περισσότερο μελαγχολική μουσική γραμμή του παρθενικού τους άλμπουμ Gorilla Manor (2009) σε πιο ροκ περιοχές με το Hummingbird (2013). Στο Sunlit Youth (2016) επικοινώνησαν το μήνυμα ότι αν και ζούμε σε κυνικούς καιρούς, «υπάρχει ελπίδα».

Οι ίδιοι περιγράφουν το τέταρτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2019 ως psych rock. To βιντεοκλίπ του πρώτου single του άλμπουμ που κυκλοφόρησε, το Café Amarillo, είναι σκηνοθετημένο από τον εικαστικό (γκράφιτι, ζωγραφική, φωτογραφία) και κινηματογραφιστή Van Alpert που έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με εμπορικές φίρμες που είναι καθοριστικές για την κυρίαρχη εικόνα της ποπ κουλτούρας.

Το γκρουπ φημίζεται για τη σκηνική παρουσία του, τη δυναμική επικοινωνία με το κοινό και την προώθηση σημαντικών κοινωνικών σκοπών. Ανήμερα των εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, προκειμένου να ενισχύσουν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι Local Natives ανακοίνωσαν ότι το νέο τους τραγούδι θα μπορεί να το ακούσει όποιος επιθυμεί μέσω ειδικής εφαρμογής, μόνο αν βρίσκεται μέσα σε εκλογικό κέντρο, ενώ συχνά στις συναυλίες τους παροτρύνουν τους νέους να ψηφίζουν. Ανάμεσα στους σκοπούς που υποστηρίζουν είναι ο έλεγχος της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κ.ά.