SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Akram Khan Company - Portraits in Otherness

Χορός 

27 Ιουνίου 2019, 19.30, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Akram Khan Company - Portraits in Otherness

Η σκυτάλη της γνώσης που έχτισε, των νέων δρόμων που χάραξε στον χορό, της κληρονομιάς που δημιούργησε η περίφημη ομάδα του Akram Khan περνάει σε χαρισματικούς, ξεχωριστούς, ανερχόμενους χορογράφους μέσα από την πλατφόρμα Portraits in Otherness. Yπό την εποπτεία του ιδιοφυούς της κίνησης Αkram Khan και την καθοδήγηση του Farooq Chaudhry, παραγωγού της Akram Khan Company και στενού συνεργάτη του κορυφαίου χορευτή και χορογράφου, η Maya Jilan Dong από την Κίνα παρουσιάζει το Whip και ο Ινδονήσιος Rianto το Medium. Δύο δυναμικά σόλο με σημαντική διεθνή σταδιοδρομία και εξαιρετικές κριτικές, έρχονται στο Summer Nostos Festival.

Χωρίς να εκφράζουν συγκεκριμένα είδη ή τάσεις στον χορό, οι δύο χορογράφοι και χορευτές μεταφέρουν στη σκηνή ήχους, εμπειρίες, εικόνες που εκφράζουν διαφορετικές γλώσσες χορού τις οποίες είτε τις διδάχτηκαν, είτε τις κληρονόμησαν μέσα από την ιστορία της πατρίδας τους. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Akram Khan Company, καθώς η φιλοσοφία και η αισθητική του Κhan οδηγείται σε καινούρια μονοπάτια μέσα από τους νέους χορευτές και χορογράφους που θα είναι οι αστέρες της παγκόσμιας σκηνής στο άμεσο μέλλον. Ο Chaudhry λέει πως είναι αυτή μια ανάγκη που έχει τόσο ο ίδιος, όσο φυσικά και ο Khan, προκειμένου να ανταποδώσουν για όλη τη βοήθεια που δέχθηκαν και οι ίδιοι όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους.

Το Whip, το σόλο της Maya Jilan Dong στηρίζεται σε παραδοσιακούς χορούς της εθνοτικής μειονότητας των Bai στην πατρίδα της την Κίνα. Σε αυτήν ανήκει και η ίδια. Η Dong είναι μια καθηλωτική perfomer. Aκόμα και όταν εμφανίζεται στη σκηνή, κινούμενη με απολύτως ελεγχόμενη βραδύτητα ενώ κοιτά στα μάτια όσους κάθονται στην πρώτη σειρά, κατορθώνει να καθηλώσει το κοινό. Τα έντονα βαμμένα νύχια της που λάμπουν καθώς χτυπά τα ακροδάχτυλά της, τα υπέροχα μακριά μαλλιά της που λειτουργούν σαν βροχή, ακόμα και το ραβδί που κρατά στα χέρια της συμμετέχουν όλα στην κίνηση. Είναι χορογραφημένα. To ραβδί γίνεται μέρος του ψιλόλιγνου σώματός της. Η κίνησή της φανερώνει την προέλευση από την Κίνα καθώς κορυφώνεται σε παλμό με στροβιλισμούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σόλο απέναντί της στέκεται η Joanne Clara που έχει συνθέσει τη μουσική για την παράσταση και παίζει τσέλο.

Ο Rianto είναι ειδικός στον χορό lengger που συναντάμε στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας, ένας χορός όπου οι ρόλοι μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ρευστοί και διαρκώς εναλλασσόμενοι. Στο Medium ο δημιουργός επιστρέφει στη ρίζα της λέξης lengger που σημαίνει «μια συμβουλή που πρέπει να θυμάσαι, πρέπει να προσέξεις». Διερευνά με εκφραστικό τρόπο τον χώρο μεταξύ αρρενωπότητας και θηλυκότητας, μεταξύ εθίμων και θρησκευτικών αρχών, μεταξύ ελέγχου συνείδησης και ονειροπόλησης. Το Medium είναι το συμπαντικό κάλεσμα του Rianto για ελευθερία, για να αγκαλιάσουμε τις αντιφάσεις μας, να απορρίψουμε τα δόγματα, να συμφιλιωθούμε με τα μυστήρια. Όλα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της παράδοσης της Ιάβας. Η κίνηση του Rianto είναι βιρτουόζικη και εφορμά από την εκτενή μελέτη που έχει κάνει για τη σχέση μεταξύ θρησκευτικού, κοινωνικού και πολιτικού σώματος.