SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Γιώργος Μαργαρίτης

Ελληνική Μουσική 

26 Ιουνίου 2019, 22.00,

Γιώργος Μαργαρίτης

Mικρό αγόρι, μέσα στο καφενείο του πατέρα του στα Τρίκαλα, o Γιώργος Μαργαρίτης είδε τον Βασίλη Τσιτσάνη. Πίεσε τον πατέρα του να τον συστήσει στον σπουδαίο συνθέτη. Και εκεί, μπροστά στον μύθο, ο Γιώργος Μαργαρίτης τραγούδησε επιζητώντας την έγκρισή του να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε ήδη παράφορα: το τραγούδι. Ο κορυφαίος ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού που τόλμησε να δοκιμαστεί και σε διαφορετικές μουσικές φόρμες και αγαπήθηκε από διαφορετικά είδη κοινού, έρχεται στο Summer Nostos Festival πλαισιωμένος από πολυμελή ορχήστρα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με επιλογές από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής διαδρομής του, καθώς και ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Η φωνή του είναι μοναδική, αυθεντική, ακαριαία αναγνωρίσιμη, το ρεπερτόριό του ευρύ με επιτυχίες-σταθμούς στο ελληνικό τραγούδι. Διορατικός, έτοιμος πάντα να πειραματιστεί και να συνεργαστεί με νεότερους καλλιτέχνες, ο Γιώργος Μαργαρίτης αποτελεί ένα εμβληματικό πρόσωπο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Όπως λέει ο ίδιος άλλωστε: «Εγώ εκεί ανήκω. Στον Μάρκο, στον Τσιτσάνη, στον Παπαϊωάννου και τους άλλους μεγάλους μας. Όλοι αυτοί, όπως μιλούσαν έτσι τραγουδούσαν. Κι εγώ αυτός είμαι, ούτε προσποιήθηκα, ούτε μεγαλοπιάστηκα». Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεργαστεί με δημιουργούς από όλο το φάσμα και να κυκλοφορήσει ως σήμερα 34 δίσκους.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στο Πετρωτό Τρικάλων (ο ίδιος προτιμά να το θυμάται ως Μπάγια, με το όνομα που είχε πριν μετονομαστεί σε Πετρωτό) αλλά έχει και μικρασιάτικη καταγωγή καθώς ο παππούς του, Κώστας Μαργαρίτης, είχε καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Οι γονείς του ήταν βιοπαλαιστές και τα παιδικά του χρόνια στερημένα. Λάτρευε την μουσική και όταν έφταναν οι ορχήστρες για τα πανηγύρια έβγαινε στους δρόμους να τους προϋπαντήσει. Δεν έχανε γλέντι, ενώ στο σπίτι παρακολουθούσε τον πατέρα και τον αδελφό του να παίζουν φλογέρα.
Ήρθε έφηβος, μόλις 15 ετών, στην Αθήνα ακολουθώντας το νεύμα του Βασίλη Τσιτσάνη. Στα χρόνια του ΄70 απόκτησε ρεπερτόριο, εμπειρίες και γνώση. Στη δεκαετία του ΄80 άρχισε να πρωταγωνιστεί στη δισκογραφία με όχημα τα τραγούδια του Τάκη Σούκα. Ακολούθησαν δυναμικές συνεργασίες με πρωτομάστορες όπως ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Άκης Πάνου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Μουσαφίρης και άλλους δασκάλους, κατακτώντας χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Επίσης, έκανε την αναφορά του στα κλασικά λαϊκά τραγούδια του Μπάμπη Μπακάλη σε συνεργασία με τον συνθέτη με τον δίσκο Με αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος αλλά και καλλιτέχνες της «μοντέρνας» όχθης –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Μαργαρίτης –όπως οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θοδωρής Μανίκας, Γιάννης Λογοθέτης, κ.ά., που γέννησαν μεγάλες επιτυχίες και διεύρυναν ακόμα περισσότερο το κοινό του. Παράλληλα, ο Μαργαρίτης πραγματοποίησε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον «μέντορά» του Τσιτσάνη, με έναν διπλό δίσκο που σημείωσε πλατιά καλλιτεχνική και εμπορική αποδοχή. Ανάλογη τύχη είχε και το τριπλό δισκογραφικό του αφιέρωμα στο κλασικό ρεπερτόριο με τον χαρακτηριστικό τίτλο Ένας αιώνας λαϊκό τραγούδι.

Συμμετέχουν:
Χριστιάνα Γαλιάτσου
τραγούδι
& οι μουσικοί:
Νίκος Στρατηγός: πιάνο-ενορχηστρώσεις
Γιάννης Τσατούχας: βιολί
Αγγελος Παπαδημητρίου: μπουζούκι
Κώστας Πέτας: μπάσο
Γιώργος Τσουπάκης: τύμπανα
Γιώργος Πασχάλης: κιθάρα
Δημήτρης Λιόλιος: μπουζούκι
Αλέκος Ρούπας: κρουστά
Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν
Χρήστος Μιχάλης: κιθάρα