SNF Nostos

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μουσική

Neneh Cherry

Σύγχρονη Μουσική 

25 Ιουνίου 2019, 22.00, Ξέφωτο

Neneh Cherry

Ήταν σχεδόν 15 ετών όταν αποφάσισε να ζήσει στο Λονδίνο της πανκ επανάστασης, βίωσε από πρώτο χέρι τις σεισμικές αλλαγές στην ευρύτερη ποπ κουλτούρα εκείνης της εποχής και κατόρθωσε να γίνει μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις διαμόρφωσης της βρετανικής σκηνής στη δεκαετία του ’90. Έκτοτε η Neneh Cherry δεν σταμάτησε να διαμαρτύρεται, να αγωνίζεται, να εκφράζεται. Έγινε icon της ποπ κουλτούρας. Κάθε τραγούδι της είναι μια φωνή διαμαρτυρίας, όσο λυρική ή μινιμαλιστική και αν είναι η φόρμα του. Στο Summer Nostos Festival θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων το πέμπτο άλμπουμ της καριέρας της, το Broken Politics.

H πορεία της Cherry στη μουσική έμοιαζε κάπως προδιαγεγραμμένη: γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, η σουηδή μητέρα της ήταν εικαστικός και ο πατέρας της που καταγόταν από τη Σιέρα Λεόνε (ο παππούς της ήταν αρχηγός φυλής) ήταν μουσικός. Ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας της, ο τζαζίστας Don Cherry ήταν ουσιαστικά αυτός που την μεγάλωσε και που διαμόρφωσε τη μουσική της παιδεία. Στην αρχή της εφηβείας της η οικογένεια της που διαρκώς ταξίδευε, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, μετά από κάποιο επεισόδιο ρατσιστικής φραστικής επίθεσης στη Στοκχόλμη. Σύντομα, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο και να ζήσει στο Λονδίνο, στην πόλη όπου πάνω στην έκρηξη του πανκ ένιωσε ότι βρήκε τους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί πραγματικά να συνυπάρξει –καλλιτεχνικά και όχι μόνο. Εκεί είναι το σπίτι της και σήμερα, σε μία ήσυχη πλευρά του Noting Hill. Πριν την απόφασή της να ζήσει στο Λονδίνο είχε προηγηθεί ένα ταξίδι της στη Σιέρα Λεόνε, την πατρίδα του πατέρα της. Ένα ταξίδι για το οποίο η ίδια λέει «δεν ξέρω αν πρέπει να πω ότι άλλαξε τη ζωή μου, αλλά σίγουρα την έβαλε σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι».

Αν και καθοριστική μορφή με τεράστια καριέρα η Neneh Cherry έχει μόλις πέντε άλμπουμ, με τελευταίο το Broken Politics που έγραψε μαζί με τον σύζυγό της Cameron McVey (ο οποίος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Massive Attack και τους Portishead). Το Broken Politics ενώνει ουσιαστικά τα νήματα και το δημιουργικό στίγμα που έχουν όλες οι προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές της, ενώ η ίδια η Cherry πιστεύει ότι ηχητικά της ανοίγει μια νέα πόρτα. Είναι σαφώς το πιο πολιτικό της άλμπουμ όπως φανερώνει και ο τίτλος του, αντανακλώντας τον προβληματισμό της για τον Τραμπ, το Brexit, αλλά και συνολικά για τη θύελλα πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων που σαρώνει τις σύγχρονες κοινωνίες. Φυσικά η κρίση στη Βρετανία διαπερνά αυτό τον προβληματισμό: για παράδειγμα το τραγούδι Kong αναφέρεται στην προσφυγική κρίση και στην αποικιοκρατική κληρονομιά της Βρετανίας. Το Shot Gun Shack μιλά για την οπλοκατοχή, τη βία, τον πόλεμο.

«Μου αρέσει να γράφω από προσωπική σκοπιά και η αλήθεια είναι ότι η εποχή που ζούμε μας καλεί να βρούμε τη δική μας φωνή», λέει η ίδια για το Broken Politics που έχει κατακτήσει διθυραμβικές κριτικές. «Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ακουστούν, είναι παρεξηγημένοι, αποπροσανατολισμένοι. Τι μπορώ να κάνω για αυτό; Ίσως η πολιτική να αρχίζει στην κρεβατοκάμαρα ή στο σπίτι σου –μια μορφή ακτιβισμού και ευθύνης. Το άλμπουμ αφορά όλα αυτά: το να νιώθεις διαλυμένος, απογοητευμένος, θλιμμένος αλλά με μεγάλη επιμονή. Είναι μια μάχη εναντίον της εξάλειψης της ελεύθερης σκέψης». Oπως σχολιάζει το περιοδικό i-D «χρωστάμε πολλά στην απαράμιλλη Neneh Cherry».