SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Μουσική

Soap&Skin

Σύγχρονη Μουσική

24 Ιουνίου 2019, 20.30, Σκηνή στο Κανάλι

Soap&Skin

Είναι μόλις 29 ετών η Anja Plaschg, το μοναδικό πρόσωπο πίσω από τους Soap&Skin και όμως για έξι χρόνια είχε αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο, είχε σιγήσει καλλιτεχνικά, αυτή που στα 18 της χρόνια είχε χαρακτηριστεί από το γερμανικό Der Spiegel ως το παιδί θαύμα της πειραματικής ποπ. Τώρα επιστρέφει μαζί με το τρίτο άλμπουμ της, με τίτλο From Gas to Solid | You are My Friend για να περιγράψει τις εμπειρίες, τους φόβους της, όσα την κράτησαν μακριά αυτά τα έξι χρόνια, διακόπτοντας τη φρενήρη εξέλιξη της καριέρας της. Με πιο ώριμη από ποτέ τη θλιμμένη πειραματική ηλεκτρονική μουσική της. Το πιάνο παραμένει φυσικά στο κέντρο του δημιουργικού της κόσμου. Άλλωστε η ίδια δηλώνει ότι η μουσική της δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη μουσική σκηνή, νιώθει ότι είναι ένας είδος «ξένου».

Η Anja που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε φάρμα σε ένα χωριό της Αυστρίας, εκθέτει στα άλμπουμ και στη σκηνή τα τραύματά της. Περνά από την απουσία στη σκηνική παρουσία, εξηγώντας ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για αυτήν στον κόσμο που ζούμε. «Το νέο άλμπουμ μιλά για αποχωρισμούς, για συγχώρεση, για τη διαδικασία ανάρρωσης και για τρομακτικές αναδρομές στο παρελθόν». Η σκηνική της παρουσία είναι ιδιαίτερη και εύθραυστη. «Η οικειότητα που μοιράζομαι με το κοινό μοιάζει με ελεύθερη πτώση. Σε κάθε συναυλία νιώθω αφόρητα και απίστευτα όμορφα ταυτόχρονα», λέει.

Οι θεματικές που την απασχολούν σε αυτό το άλμπουμ δεν διαφέρουν από αυτές που καθόρισαν τις προηγούμενες δουλειές της, όμως τώρα βλέπουμε μια λιγότερο άγουρη, επιθετική ματιά για τα πράγματα. Έγινε μητέρα, έχει ωριμάσει, όσο και αν συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις, ακόμα και για προσωπικά θέματα που της προκαλούν πόνο. «Έπρεπε να αφήσω πίσω μου πράγματα που νόμιζα ότι αγαπούσα και είχα ανάγκη, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε ταυτόχρονα να ανασύρω από το υποσυνείδητό μου εξαιρετικά επώδυνα πράγματα», λέει η ίδια. Ηχογράφησε το άλμπουμ στο διαμέρισμά της, σε ένα ήσυχο καταπράσινο διαμέρισμα στη Βιέννη. «Χρησιμοποίησα για αυτή τη διαδικασία έναν φανταστικό κόσμο –κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο εξώφυλλο του άλμπουμ. Κλικ με κλικ ζωγράφισα στην οθόνη του υπολογιστή μου τη μουσική». Μια μετάβαση από τη σκέψη στην ηχογράφηση οδήγησε στο From Gas to Solid | You are My Friend. To άλμπουμ κλείνει με μια ονειρική, απολύτως γαλήνια εκδοχή της για το What a wonderful world του Louis Armstrong. Βλέπετε, η Anja Plaschg πιστεύει ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο άλμπουμ που έχει κάνει ως τώρα.