SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Nostos University - Παίζοντας με την Πολυπλοκότητα

23 - 29 Ιουνίου 2019, 18.30,

Nostos University - Παίζοντας με την Πολυπλοκότητα

Tο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Nostos University το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην έννοια της πολυπλοκότητας. Μέσα από workshops, περίπλοκες κατασκευές και διαγωνισμούς, το Nostos University μας μαθαίνει και αποκρυπτογραφεί με τρόπο φαντασμαγορικό το πώς να παίξουμε με την πολυπλοκότητά. Επίτιμος καλεσμένος της σειράς δράσεων είναι ο Ernő Rubik, ο εφευρέτης του Κύβου του Ρούμπικ! O διάσημος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Design θα έρθει στην Ελλάδα για πρώτη φορά, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, για να μιλήσει στο κοινό και να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωταγωνιστή… τον διάσημο κύβο του!

Από την Κυριακή 23 Ιουνίου έως την Τρίτη 25 Ιουνίου, το Nostos University θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες, γνωστούς για την ικανότητά τους να παίζουν με περίπλοκες συνθέσεις και κατασκευές. Ο Bryan Berg και η Lily Hevesh θα βρίσκονται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης που θα παραμείνουν στον χώρο μέχρι τις 28 Ιουνίου. Σε ειδικά workshops θα μοιράζονται τα μυστικά τους με τους επισκέπτες του Summer Nostos Festival. O Bryan Berg, διεθνούς φήμης cardstacker με αμέτρητες κατασκευές από τραπουλόχαρτα σε όλο τον κόσμο και κάτοχος δύο ρεκόρ Guinness, θα δημιουργήσει, ειδικά για το Nostos University, κάστρα και κτίρια. Ο καλλιτέχνης, Nick Sayers, για τον οποίο οι επιστήμες αποτελούν πηγή έμπνευσης σε ό,τι κάνει, θα φέρει τον εκπληκτικό του σπειρογράφο και παντογράφο, μηχανές σχεδίασης κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα και καθημερινής χρήσης υλικά. Η δημοφιλής YouTuber Lily Hevesh, επαγγελματίας domino καλλιτέχνης, θα παραθέσει σε σειρά τα κομμάτια του domino δημιουργώντας ευφάνταστες κατασκευές. Παράλληλα, από την Κυριακή 23 Ιουνίου θα ξεκινήσει το χτίσιμο ενός μωσαϊκού από κύβους του Ρούμπικ που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, σχηματίζοντας ένα εκθαμβωτικό σκηνικό σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις του Nostos University.

Από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου, σειρά παίρνουν οι Speedcubers! Μερικοί από τους πιο γρήγορους λύτες του Κύβου του Ρούμπικ στον κόσμο - Erik Akkersdijk, Nora Christ, Philipp Weyer, Sebastian Weyer, Daniel Goodman and Ricky Meiler - θα μοιραστούν τα μυστικά τους και θα σας μάθουν μια εύκολη μέθοδο για το λύσιμο του κύβου. Ανάλογα με το επίπεδό σας, τα μυστικά θα είναι από απλές κινήσεις για αρχάριους, μέχρι πιο περίπλοκους αλγόριθμους για τους πιο προχωρημένους λύτες.

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο ίδιος ο εφευρέτης του διάσημου κύβου, Ernő Rubik, θα βρίσκεται στον Φάρο σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, για μια συνομιλία με το κοινό, ενώ θα ακολουθήσει εορταστική βραδιά, γεμάτη από εκπλήξεις πολυπλοκότητας! Πριν από 45 χρόνια, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και design Ernő Rubik συνειδητοποίησε την ανάγκη να εξοικειώσει τους φοιτητές του με την έννοια της πολυπλοκότητας. Έτσι, σχεδίασε τον διάσημο κύβο, που στην αρχή έμοιαζε άλυτος, αλλά στη συνέχεια, κι αφού προκάλεσε τον ενθουσιασμό σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα «μυαλά» του κόσμου, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια-γρίφους όλων των εποχών.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος διαγωνισμός επίλυσης παζλ της World Cube Association (WCA) στην Ελλάδα, το Athens SNFestival Cubing 2019.* 120 συμμετέχοντες απ’ όλον τον κόσμο θα διαγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες μεταξύ αυτών την επίλυση του κύβου με ένα χέρι ή με κλειστά μάτια! Το βράδυ θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων από τον master Ernő Rubik!

Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος στο Nostos University για να δείτε από κοντά μερικούς από τους διάσημους καλλιτέχνες και speedcubers εν δράσει, και όσο εκείνοι προσπαθούν να λύσουν εντυπωσιακούς γρίφους, εσείς να μάθετε μερικά από τα μυστικά τους!

Nostos University – Αναλυτικό Πρόγραμμα
Κυριακή 23 - Τρίτη 25 Ιουνίου
18:30 - 19:45: Εργαστήρια από τους Bryan Berg, Nick Sayers, Lily Hevesh. Κατασκευές από τους Bryan Berg, Nick Sayers, Lily Hevesh, Daniel Goodman και Ricky Meiler
Οι προκρατήσεις για την εκδήλωση «Παίζοντας με την Πολυπλοκότητα – Εργαστήρια και Shows από τους Bryan Berg, Nick Sayers, Lily Hevesh» έχουν ολοκληρωθεί. Η εκδήλωση θα λειτουργήσει με συνεχή ροή για το κοινό. Το κοινό θα μπορεί να σκανάρει και να προμηθευτεί δελτία προτεραιότητας από το Info Point Agora (στην Αγορά). 
Τετάρτη 26 Ιουνίου
18:30 - 19:45: Speedcubers – Εργαστήρια για Αρχάριους, Εργαστήρια Μωσαϊκού
Οι προκρατήσεις για την εκδήλωση ‘’Speedcubers Εργαστήρια για Αρχάριους’’ έχουν ολοκληρωθεί. Η εκδήλωση θα λειτουργήσει με συνεχή ροή για το κοινό. Το κοινό θα μπορεί να σκανάρει και να προμηθευτεί δελτία προτεραιότητας από το Info Point Agora (στην Αγορά). 

Πέμπτη 27 Ιουνίου
18:30 - 19:45: Speedcubers – Master Classes, Εργαστήρια Μωσαϊκού 
Οι προκρατήσεις για την εκδήλωση ‘’Speedcubers Master Classes’’ έχουν ολοκληρωθεί. Η εκδήλωση θα λειτουργήσει με συνεχή ροή για το κοινό. Το κοινό θα μπορεί να σκανάρει και να προμηθευτεί δελτία προτεραιότητας από το Info Point Agora (στην Αγορά). 

Παρασκευή 28 Ιουνίου
18:30 - 20:00: Εορτασμός για τον Κύβο του Ρούμπικ, που συμπεριλαμβάνει Q&A με τον Ernő Rubik και Επίδειξη γρήγορου λυσίματος του κύβου από τους θρύλους του είδους, με οικοδεσπότες τον κωμικό Γιώργο Χατζηπαύλου και τον μάγο Mark Mitton.
Οι προκρατήσεις για την εκδήλωση ‘’Ernõ Rubik’’ έχουν ολοκληρωθεί. Την ημέρα της εκδήλωσης, στις 17:30,  θα λειτουργήσει σειρά αναμονής όπου θα διατεθεί επιπλέον αριθμός επιπλέον Δελτίων Εισόδου. Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από το Info Point Agora (στην Αγορά). Σημειώνεται ότι στη σειρά αναμονής κάθε επισκέπτης μπορεί να πάρει έως δύο Δελτία Εισόδου.

Σάββατο 29 Ιουνίου
12:00 - 19:30 Athens SNFestival Cubing – WCA Speedcubing Competition Διαγωνισμός & Απονομή Βραβείων
Για την εκδήλωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

*Ο διαγωνισμός Athens SNFestival Cubing πραγματοποιείται σε συνεργασία με το World Cube Association (WCA) μέσω της πλατφόρμας του οποίου έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές.