SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Εικαστικά

Brian Eno

23 - 30 Ιουνίου 2019, 10.00 - 01.00, Πύργος Βιβλίων EBE

Brian Eno

Mπορεί ο Brian Eno να είναι περισσότερο γνωστός από τη σπουδαία του καριέρα στη μουσική άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο του χώρου
από την εποχή που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Roxy Music στη δεκαετία του ‘70- όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πραγματική ιδιοφυία και στον τομέα των εικαστικών, με έργα που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν προέκταση της άμπιεντ μουσικής του. Δημιουργεί εκπληκτικά τοπία ήχου και φωτός, όπως το 77 Million Paintings που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 2006, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και τώρα, επιτέλους, έρχεται στην Ελλάδα για το Summer Nostos Festival. Η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Eno το έργο αποτελεί μια «οπτική μουσική». Το 77 Million Paintings είναι μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με το έργο όπως ακριβώς με έναν συμβατικό πίνακα ζωγραφικής, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό τον συνδυασμό και τη συνέχεια εικόνων δεν πρόκειται να τα δει ποτέ ξανά.