SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Performing Arts & Installations

Οι SNF ARTWORKS Dance Fellows παρουσιάζουν το έργο τους στο SNF Nostos

26 - 29 Αυγούστου 2021, Pop - Up Event, Αγορά

Οι SNF ARTWORKS Dance Fellows παρουσιάζουν το έργο τους στο SNF Nostos

H ARTWORKS συνεργάζεται με το SNF Nostos και αυτό το καλοκαίρι, και αναδεικνύει πτυχές του σύγχρονου χορού παρουσιάζοντας το έργο νέων χορογράφων που έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Από τις 26 έως και τις 29 Αυγούστου, χορευτές και χορογράφοι καταλαμβάνουν με το σώμα και την κίνηση την Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), κεντρικό σημείο συνάθροισης, διάδρασης και δημιουργίας εμπειριών.

Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν τις χορογραφίες που θα παρουσιάσουν στην Αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει σημασία να σκεφτούμε ξανά την εμπειρία του σώματος στον χώρο. Στο έργο τους, προσεγγίζουν κριτικά τον τρόπο λειτουργίας του σώματος σε συνθήκες εγκλεισμού, περιορισμού και επισφάλειας, ενώ ο χορός γίνεται αντιληπτός ως μέσο αντίστασης, απόδρασης, άρθρωσης δυνατών και αδύνατων τρόπων δράσης. Η Αγορά γίνεται πεδίο πειραματισμού και ελευθερίας. Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πολυμορφία των τάσεων που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο χορό, μέσα από την ανανεωτική ματιά νέων ταλαντούχων δημιουργών.

Πέμπτη 26 Αυγούστου
Απόσταση Ασφαλείας
Performance για δημόσιο χώρο: Στέλλα Δημητρακοπούλου (SNF ARTWORKS Fellow 2019).
Χορεύτριες: Μαρία Βλάχου, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Μαρία Κανδυλάκη, Χριστίνα Καραγιάννη.
Διάρκεια: 15'

Πώς είναι να έχεις συνέχεια έναν αστυνόμο πάνω απ' το κεφάλι σου και με το που κάνεις ένα βήμα οι σειρήνες να τσιρίζουν; Πώς ακούγεται μια ασφαλής απόσταση μεταξύ μας; Όσο πλησιάζουν τα σώματά μας, τόσο οι δονήσεις ανάμεσά μας ενισχύονται. Μπορούμε να αγκαλιαστούμε χωρίς να καταστραφούμε; Ένα ηχοκινητικό παιχνίδι με τους υγειονομικούς κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης όπου η κοινωνική επαφή παραμορφώνεται μέσα από την τηλεπικοινωνία.

Παρασκευή 27 Αυγούστου
Puzzle
Χορογράφος/χορευτής: Νίκος Καλύβας (SNF ARTWORKS Fellow 2019)
Βοηθός χορογράφου: Μπέτυ Δραμισιώτη
Μουσική: Krzysztof Penderecki, Γιάννης Αγγελάκης
Διάρκεια: 20’

«it's a trap when you lose a basic part of your body.
it's a trip when you continue without it.»
Μια μουσική σύγχυση σωματοποιείται σε αδιέξοδες διαδρομές. Ένα παγιδευμένο σώμα ερευνά προσπαθώντας να αποδράσει από μια κινητική κατάσταση αναζητώντας τη δίκη του σωματική ελευθερία.

Σάββατο 28 Αυγούστου
Omen of Fárisa
Χορογράφοι - χορευτές : Δανάη* & Διονύσιος
Μουσική Σύνθεση : Constantine Skourlis
Τσέλο : Κωνσταντίνος Χίνης
Με την υποστήριξη: Big Story Productions, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Loop Dance Lab, Oktw Yoga Pilates, Seli Kanou, Apostolos Nikolaidis
*Δανάη Δημητριάδη (SNF ARTWORKS Fellow 2020)

Το Omen of Fárisa είναι ένα ντουέτο που δημιουργήθηκε για υπαίθριους χώρουςστο πλαίσιο την ομπρέλας δράσεων Pilgrims.Το έργο ακολουθεί την ανάγκη για σύνδεση και επαφή δύο χαρακτήρων, οι οποίοι παραμένουν συνεχώς σε κοντινή οικειότητα. Εμπνέεται από την έννοια του προσκυνήματος ως προσομοίωση πορείας ζωής, τα ζώα και τα φυσικά τοπία. Πώς μπορούν να συναντηθούν δύο ξεχωριστές τροχιές και να ταξιδέψουν μαζί, πώς μπορούν οι σχέσεις να αλληλοεπιδρούν και να αλληλοϋποστηρίζονται, πώς μπορεί να σπάσει η ιεραρχία ζώου και ανθρώπου;


Κυριακή 29 Αυγούστου
We always enjoy time as a shelter
Ιδέα-Χορογραφία: Άγγελος Παπαδόπουλος (SNF ARTWORKS Fellow 2020)
Eρμηνεία-Συνδημιουργία: Δανάη Παζιργιαννίδη, Άγγελος Παπαδόπουλος
Μουσική: Jeph Vanger
Σύμβουλος χορογραφιας: Lara Buffard
Διάρκεια: 20’

Μπορείτε να μετρήσετε πέντε δευτερόλεπτα από μέσα σας;
Η απόπειρα για επανάληψη της σύμπτωσης της γνωριμίας των δύο. Το έργο, επηρεασμένο από το σύμπαν του Σάμιουελ Μπέκετ, είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στην επανάληψη μέσω του τρίπτυχου: κίνηση - ανάσα - βλέμμα. Ας φανταστούμε δύο σώματα που θέλουν να έρθουν σε επαφή μα δεν ξέρουν το πώς. Το σώμα προτείνει τρόπους παρατήρησης μέσω του βλέμματος με τον χρόνο να συστέλλεται. Στην εποχή της κοινωνικής απόστασης όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί για το αν θα αγγίξουμε κάποιο άλλο σώμα ή όχι. Η χορογραφία αυτή μιλάει για τον χρόνο που χρειαζόμαστε για την απόφαση της επαφής με τον άλλον.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.